Vauvalla neurologisia ongelmia ?

Kysymys 

Elikkä minulla on n. 2kk ikäinen vauva.

Pelkään että vauvallani on neurologisia ongelmia.

Vauva itkee todella vähän ja nukkuu mielestäni paljon. Vauva on siis todella helppo rauhoittaa. Tuntuu että muiden vauvat itkevät melko paljon tai joutuvat edes vähän tekemään töitä sen eteen ettei vauva itkisi.

Itkiessä vauva rauhoittuu aina rinnalle. Siis ihan aina. Jos rinnan jälkeen jatkaa itkua niin tarjoan toisen ja siihen rauhoittuu. Eli tällöin oletan kyseessä olleen nälkä. Pari kertaa on selvästi itkenyt kipua ja sitten on päässyt pari pierua ja itku on helpottanut. En ole huomannut että itkisi sitä että tarvitsisi esim. Seuraa yms. Koska ei rauhoitu kun viereen tullaan ja/tai otetaan syliin, kannetaan jne.

Joskus on kiukunnut kun ei halua olla sylissä.

Hän oli syntyessään täysiaikainen ja normaalipainoinen mutta paino laski jonkin verran ja jouduimme käymään painokontrollissa neuvolassa. Tarjosin siis tiestysti aina rintaa itkuun ja vauva imi sekä rauhoittui. Paino lähtikin hyvin nousuun ja ongelmaa painon suhteen ei ollut. Mainittakoon että pissaa ja kakkaa tuli/tulee oikein hyvin.

Vauva ei juuri itke ja kun itkee / on kärttyinen niin rinta edelleen aina rauhoittaa. Vauva nappaa kunnolla rinnasta kiinni, alkaa imeä ja laittaa silmät kiinni. Nukahtaa syömisen jälkeen rinnalle. Hereillä ollessa ei kyllä rinnalla viihdy ilman että annan rintaa. Leikkimatolla jaksaa hetken olla.

Onko normaalia että vauva itkee hyvin vähän? Nälkään kyllä herää yöllä ja päivällä.

En saa tai osaa rauhoittaa vauvaa muuten kuin rinnalla. Tuttia ei juuri huoli. Pelkään etten tunnista vauvan tarpeita. Joskus todella harvoin rauhoittuu muuten mutta lähinnä tarjoan heti rintaa, onko tämä ongelma?

Lisäksi kontaktin saamisessa on haastetta. Vauva ei tunnu olevan ollenkaan kiinnostunut ihmisistä. Vauva kääntää katseen pois minusta ja isästä eikä hymyile. Selvästi on kiinnostunut ympäristöstä ja lelua pystyykin seuraamaan. Lattialla ja hoitopöydällä katselee kattoa ym. Katse seilaa. Jos vauva on sitterissä niin ei huomioi kun tulen lähelle.

Voiko vauva vasta myöhemmin kiinnostua ihmisistä, katsekontaktista ja alkaa hymyillä? Mikä on ns. "Normaalia"? Voinko tehdä tällä hallaa sosiaaliselle kehitykselle että tarjoan aina lähes heti rintaa? Voiko nämä olla merkki autismista?

Pahoittelen useista kysymyksistä mutta huoli on kova.

Vastaus 

Hei,

Konsultoimme kysymyksessä Autismiliittoa. He vastasivat, että koska vauva on vielä niin pieni, muun muassa autismikirjon piirteitä on oikeastaan mahdotonta tunnistaa ja näin ollen tehdä mitään johtopäätöksiä.

Kannattaakin ottaa nämä huolesi esiin neuvolassa, jossa asiaa voidaan lähteä tarvittaessa tutkimaan.

Ystävällisin terveisin,

Verneri.netin toimitus yhteistyössä Autismiliiton neuvonta

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!