Vauvan iso pää

Kysymys 

Hei,

Kävin ylimääräisessä ultrassa vauvan perätilan vuoksi viikolla 36+5. Vauvaa yritettiin kääntää raivotarjontaan, mutta siinä ei onnistuttu. Minulle sovittiin sektioaika, jota lääkäri suositteli kookkaan pään vuoksi.

Nyt minua alkoi huolestuttaa, että voiko kaikki olla kunnossa suuren pään vuoksi. Alla lääkärin kommentti pään mitoista:

"Sikiön mitoista saan biparietaalin suhteessa kookkaimmaksi 96 (h. 39+1), HC myös 345 (h. 40+0). Tämän tiimoilta päädyn suosittelemaan perätilan sektiota."

Ovatko nämä kokoarviot huolestuttavan suuria? Voiko vauvalla olla tämän perusteella jokin vamma?

Kiitos paljon vastauksestasi!

Vastaus 

Hei,

jos pään muoto ja aivojen rakenteet ovat normaalit, ei pään mittojen perusteella ole syytä epäillä mitään poikkeavaa. Meillä ihmisillä vain on erilaisia ruumiinosien suhteita (pitkät raajat-lyhyt selkä tai päinvastoin jne). On perheitä, jossa "hatun koko" on suurehko tai pienehkö. Usein juuri perintötekijät ovat merkittävä tekijä myös sikiön/lapsen kokosuhteissa - miten on teidän perheessä? Luultavasti, jos sikiö olisi pää alaspäin, ei noihin mittoihin olisi kiinnitetty mitään huomiota.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Palautteesi on meille todella tärkeää. Vastaa lyhyeen kyselyyn neuvontapalstan käytöstä!

Oletko käyttänyt Verneri.netin neuvontaa? Mistä löysit palvelumme? Saitko vastauksen kysymykseesi? Voisiko verneri.netin neuvontaa kehittää? Vastaa kyselyymme tästä linkistä!