Vauvan koko huolestuttaa

Kysymys 

Aiemmin ultrassa noin viikolla 12 on muutettu laskettu aika aiemmaksi. Nyt ultrassa 21+0 saatiin mitat:

lakimitta 44,9mm, päänympärys 170,7mm, cm 4,8mm, pikkuaivojen poikkimitta 19,1mm, vartalonympärys 127,5, reisimitta 27,2, ja olkaluu 27,7. Pienikokoisuus huolestuttaa, koska aiempi lapsi oli samoilla viikoilla painoltaan noin 450g ja tämä nykyinen 242g.

Lapsivesinäyte on otettu ja kromosomien lukumäärä ei ole poikkeava. Varasin 4d ultran toiveissa, että siellä selviäisi jotain. Sikiöllä löytyi myös kaksi ns. "Softmarkeria" suolistosta ja sydämestä.

Vastaus 

Hei,

Kysymyksessä ei selviä, kuinka paljon laskettu aika on muutettu aikaisemmaksi. Voisiko se siirto olla väärä? Silloin mitat eivät ehkä jätättäsi niin merkittävästi. Oliko yhdistelmäseulan tulos normaali? Nyt saadut mitat vastaavat noin raskausviikon 18+2 (fl ja AC) ja pään mitat 19+3/19+5.

Softmarkereihin suhtautuminen vaihtelee eri puolilla Suomea. Täten jatkotutkimustenkin indikaatiot vaihtelevat. Sekä reisi- että olkamitta ovat raskausviikon 21 suhteen alle 3 persentiilin. 4d ei välttämättä anna lisäinfoa, jos 2d on saatu tehtyä hyvin.

Kromosomitutkimus on varmaan ollut paikallaan. Koska se oli normaali, tulee jatkossa sikiön kasvua seurata mahdollisen istukan vajaatoiminnan vuoksi sekä pitkien luiden kasvun seuraamiseksi. (mikäli 4d-tutkimus on normaali)

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Palautteesi on meille todella tärkeää. Vastaa lyhyeen kyselyyn neuvontapalstan käytöstä!

Oletko käyttänyt Verneri.netin neuvontaa? Mistä löysit palvelumme? Saitko vastauksen kysymykseesi? Voisiko verneri.netin neuvontaa kehittää? Vastaa kyselyymme tästä linkistä!