Vauvan liikekontrolli

Kysymys 

Olen huolestunut vauvan vähäisistä liikkeistä, vaikka sekä lukemani tiedon perusteella sekä muiden suunnilleen samassa vaiheessa raskaana olevien kanssa keskusteltuani vauvan pitäisi liikkua jo vilkkaasti. Raskausviikkoja on 24+1. Neuvolassa sydänäänet ovat olleet hyvät mutta en ole käynyt ultrassa kuin kerran rv.12. Nyt vauva liikkuu 2-5 krt päivässä, eikä kovin pitkiä jaksoja kerrallaan. Onko normaalia vai onko syytä pelätä esim. jotain kehitysvammaa sikiöllä? n.m. huolestunut ensisynnyttäjä.

Vastaus 

Hei,
Asiaa on näin palstalla vaikea arvioida. Yleisesti ottaen voi sanoa, että sikiövauvat ovat todella hyvin yksilöllisiä liikkumaan. Siihen voi vaikuttaa vauvan temperamentti. Toinen yleinen syy liikkeiden vähyyteen on se, ettei äiti vielä tunne ihan kaikkia liikkeitä. Myös lapsiveden määrä voi vaikuttaa.

Mikään näistä asioista ei voi kertoa vauvan tulevista huolista. Tärkeää on vauvan sydänäänet ja kasvu. Uskon , että vauvan kasvaessa voimaa tulee potkuihin.

On hyvä kertoa omalle terveydenhoitajalle tuntemiksista ja huolista. Raskauden loppuvaiheessa on hyvä seurata liikkeitä. Muistutan vielä, että ruokailulla on myös vaikutuksensa eli odottajan on hyvä syödä melko tiheään ja ns. kunnon ruokaa.

Onnea odotukseen,
Tuula Ekroth
Terveydenhoitaja