Vauvan päänympäryksen nopea kasvu

Kysymys 

Meidän poikamme syntyi 3.10.2022.

Rakenneultran jälkeen tehtiin tarkempia tutkimuksia, ja todettiin lopulta toisen lateraaliventrikkelin olevan lievästi laajentunut. Kuitenkin lähes raja-arvoinen. Myöhemmin todettiin, että koko normalisoitui loppuraskaudesta. Aivot ultrattiin heti syntymän jälkeen ja todettiin normaaleiksi. Raskausaikana tehtiin lapsivesipunktio ja Molekyylikaryotyypitys, eikä löytynyt mitään poikkeavaa.

Syntyessä pään ympärysmitta 38, pituus 52 ja paino 3915.

Sen jälkeen pään koko:

16.11: 41,5

2.12. 42.9

3.1. Pään ympärys 45,2 ja pituus 63,7

Pään ympärysmitta on siis yli +2 käyrän, ja ympärysmitta kasvanut 7cm 3kk aikana.

Huoli nousi. Terveydenhoitaja lupasi konsultoida neuvolalääkäriä huomenna, mutta mietin olisiko aiheellisempaa tausta huomioiden saada lähete erikoissairaanhoitoon?

Suurimpana huolena on, onko lapselleni kehittymässä hydrokefalia tai onko hänellä jokin kehitysvamma. Muuten kehityksessä ei poikkeavaa. Vanhempien päänympärys on n. 57-58 välillä, eli ilmeisesti normaalikokoiset päät, ettei voi ajatella pään koon johtuvan perintötekijöistä?

Vastaus 

Hei,

kiitos kysymyksestäsi!

Valitettavasti meillä Verneri.netissä ei ole asiantuntijaa vastaamaan jo syntyneiden lasten sairaanhoidollisiin kysymyksiin.

Parhaiten vauvanne tilanteen tuntee teidän oman neuvolanne terveydenhoitaja ja lääkäri. Kun terveydenhoitaja konsultoi neuvolalääkäriä, antavat he seuraavat askelmerkit. Jos neuvolalääkäri havaitsee pään ympärysmitan kasvussa jotain huolestuttavaa, hän varmasti kirjoittaa lähetteen erikoislääkärille.

Hyvää uutta vuotta 2023! 

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

--------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!