Vauvan pituuskasvu

Kysymys 

Hei

Pitäisikö olla huolissaan tyttäreni pituuskasvusta tai tarkemmin hänen lyhyydestään. Raskausdiabeteksen vuoksi olin tiiviissä seurannassa koko raskauden ja ultria tehtiin useita. Kaikki näytti aina hyvältä, ja riskiluvutkin oli hyvin pienet. (NT 1.2mm, s pappa mom 2.46, hcgbv mom 0.85) Rakenneultrasta asti vauva oli kuitenkin pienempi viikkoihin nähden. Rakenneultrassa kaikki mitat vastasivat n. 1viikkoa pienempää ja raskauden loppupuolella pään mitat kiri, mutta reisiluu mitattiin aina lyhyemmäksi kuin viikot. Tyttö syntyi hyvinvoivana 40+1 3150g ja 47cm pitkä. Eli lyhyt hän oli heti syntyessään. Nyt hän on 5kk vanha ja on tähän asti kasvanut hyvin tasaisesti, mutta pituus menee edelleen - 2sd käyrällä, joinain kertoina hieman sen alla. Nyt viiden kuukauden iässä mittaustulos oli 61.8cm ja painoa 6550 g. Neuvolassa eivät ole sanoneet mitään tytön pituuskasvusta, muuta kuin että kasvaa erittäin tasaisesti. Sekä pituuden että painon suhteen. Esikoispoikamme kasvoi vauvana hiukan alle keskikäyrän, mutta hyvin lähellä sitä. Minä olen lapsena kasvanut samalla tavalla, hieman alle keskikäyrän ja aikuispituus nyt 163cm. Mieheni kasvukäyrä on ollut vauvana - 2sd tai hieman sen alle pituuden suhteen, hän on nyt 177cm pitkä. Voiko tytön lyhyt pituus olla vain perinnöllistä vai pitäisikö tässä huolestua ja epäillä esim turnerin syndroomaa? Kiitos jo etukäteen.

Vastaus 

Kiitos kysymyksestäsi,

Kuten kerroit, että tytön isä on kasvanut myös kasvukäyrällä -2sd vauvana. Perinnöllisyys on siis varmasti todennäköisin syy lyhyyteen. 

Jos lapsi kehittyy muuten normaalisti, eikä mitään poikkeavaa huomata, ei ole syytä olla huolissaan. Jos muuta poikkeavaa ilmenee, asia tulee ottaa esille neuvolassa. He kyllä ohjaavat jatkotutkimuksiin siinä tapauksessa.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus