Veli (kehitysvammadiagnoosi)
Kirjoitan huolesta veljeäni kohtaan. Äitini on 84v ja asuu veljeni kanssa. Veljelläni (ikä 57v)on diabetes. Ongelmana on, että veljelläni ei ole diagnosoitu kehitysvammaa aikoinaan koska apua ei ole tarvinnut yhteiskunnalta ollenkaan. Äitini saa hoitotukea / käsittäkseni pienin mahdollinen! Nyt äitini terveydessä on tapahtunut jo muutoksia ja tulee ajankohtaiseksi veljeni asumisjärjestelyt. Onko mahdollista päästä kehitysvammaisten hoitopaikkoihin?
Veljeäni olemme kaikki läheiset pitäneet kehitysvammaisena. Ei pysty asumaan yksin. Muuten omatoiminen on. Mielestäni hänellä on lievää autismia havaittavissa. Voiko sitä näin jälkikäteen arvioida / entä kehitysvammaa? Olisin kiitollinen vastauksesta.
Kehitysvamma tarkoittaa aina synnynnäistä tai kehitysiässä saatua vammaa, joka haittaa oppimista, ymmärtämistä ja usein myös kommunikaatiota. Koulunkäyntihistoria kertoo ihmisestä jälkikäteen aika paljon, muuta keinoa ei ole juuri todistaa, että tämä oppimisen ja ymmärryksen rajoitus on ollut olemassa aina. Tämänhetkinen toimintakyky ja henkinen suorituskyky voidaan tutkia ja pitää tutkia, mutta kehitysvammadiagnoosin saaminen enää tässä vaiheessa voi olla siinä ja siinä.
Joka tapauksessa nyt tarvittaisiin laaja-alainen toimintakyvyn arviointi, terveydentilan kartoitus ja ilmeisesti jonkinlainen henkisten kykyjen testaus. Kannattaisi ottaa yhteyttä oman kunnan vammaispalveluiden sosiaalityöntekijään, kertoa tilanne ja pyytää järjestämään tutkimukset.
Onneksi on niin, että laki kehitysvammaisten erityishuollosta ei sisällä vaatimusta diagnoosista. Kehitysvammapalveluita voidaan siis lain mukaan antaa, jos niille on tarvetta ja jos niistä on apua. Ongelma on pikemminkin siellä taloudellisen toimeentulon puolella. Kysyjä ei kerro, onko hänen veljellään työkyvyttömyyseläke vai ei. Sellaisen järjestäminen olisi välttämättömyys, jotta muutkin palvelut saataisiin sujumaan. Ja siihen valitettavasti se diagnoosi jo tarvitaankin. Joten kotikunnan vammaispalvelutoimistoon yhteyttä ja prosessi käyntiin.
Psykologi Heikki Seppälä
Kehitysvammaliitto