Veritulppariski ja raskaus

Kysymys 

Nyt raskausviikkoja 14+5 ja ensimmäinen raskaus. Kävin rv 12+4 np-ultrassa ja kaikki jäi tosi epäselväksi. Oli Venäläinen lääkäri ja ei osannut suomea... Minulla on protrombiinin geenivirhe mutaatio FII ja lääkäri sanoi, että lääkitys aloitetaan vasta loppuraskaudella. Miksi siskollani, jolla on sama geenivirhe, lääkitys aloitettiin jo ensimmäisen lapsen kanssa rv9 ja toisen lapsen kanssa rv14? Miksi minulla vasta niin myöhään? Ultraa tehdessä hän ohimennen sanoi, että kohdunsuu (jos oikein ymmärsin) oli auennut 2mm. Täytyykö huolestua? Voimmeko olla yhdynnässä ihan normaalisti? Ei kuitenkaan kirjottanut äitiyskorttiin muuta, kun kohdunsuu on kiinni ja pituus 4,1cm. Onko normaalin pituinen? ... Huolestuttaa...

Vastaus 

Hei,
Protrombiinin (FII) geenimutaatio lisää yksilön veritulppariskiä. Käytäntönä on aloittaa hepariinihoito raskauden aikana. Mikäli äidillä ei ole minkäänlaista historiaa veritulppien suhteen, normaalisti sujunut raskaus aikaisemmin yms., aloitetaan hoito loppuraskaudessa, n. rvk 36.

Toisaalta jos raskausaikana joutuu olemaan pitkään levossa, lentämään pitkähkön matkan, vatsataudin tai muun vastaavan syyn vuoksi, elimistö joutuu nestehukkaan tai ilmaantuu jokin muu veritulppaa lisäävä tekijä, on syytä harkita hepariinin aloitusta näihin tilanteisiin liittyen jo varhemmin.

Hoito aloitetaan alkuraskaudessa, jos laboratorilöydöksen lisäksi riskitekijöitä on äidin aikaisemmassa historiassa muitakin.

Kohdunsuu/-kaulakanava 2 mm auki = normaali. Voit olla yhdynnässä. Kohdunpituus normaali.

Terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
Gynekologi