Verkkopankkitunnukset

Kysymys 

Hei,

Minulla on täysi-ikäinen vaikeavammainen tytär, jonka edunvalvoja olen ollut jo muutaman vuoden. Minulla on laajennettu edunvalvojuus.

Nykyinen pankki on aikanaan antanut minulle verkkopankkitunnukset tyttäreni nimellä, joten olen pystynyt hyvin hoitamaan pankkiasioiden lisäksi myös asioinnin kelan sekä omakannan kautta. Joudun vaihtamaan kohtapuolin pankkia ja todennäköisesti pankit eivät minulle enää luovuta verkkopankkitunnuksia (kuten laki määrää), niin millä ihmeellä pystyn helposti käyttämään enää digitaalisesti kelan tai omakannan palveluita? Olen kuitenkin edunvalvojana pakotettu hoitamaan erilaisia tuki ja kuntoutusasioita sekä sitten tytön hoidollisia asioita.

Suomi.fi valtuutus ei onnistu, koska hänellä on edunvalvoja. Eli tilanne on se, että laki vaatii minun edunvalvojana hoitamaan asiat tyttäreni edun mukaisesti ja toinen laki estää, etten voi hoitaa niitä sujuvasti ja helposti. Mitäpä tässä voisi tehdä?

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. 

Verkkopankkitunnuksia ei tosiaan voi luovuttaa toiselle henkilölle, mutta verkkopankin ja tunnusten käytössä voi toimia avustajana.

Verkkopankkitunnusten saaminen kehitysvammaiselle henkilölle voi vaihdella pankista riippuen. Oletko keskustellut pankin kanssa siitä, miten he suhtautuvat verkkopankkitunnusten myöntämiseen kehitysvammaiselle henkilölle? Pankin kanssa keskustellessa kannattaa esittää asia siten, että tyttäresi tarvitsee avustusta vammansa takia verkkopankin ja sähköisen tunnisteen käytössä. Voit myös vedota alla olevaan Tukiliiton artikkelin "Voiko kehitysvammainen henkilö saada verkkopankkitunnukset" kappaleeseen:

Nykyisin verkkopankkitunnukset kuuluvat osaksi pankkien peruspankkipalveluja. Vuoden 2017 alusta tuli voimaan luottolaitostoiminnasta annetun lain muutos (1054/2016), jonka yhtenä tarkoituksena oli nimenomaan helpottaa esimerkiksi vammaisten henkilöiden pankkitunnusten saamista. Lain lähtökohta nykyään on, että peruspankkipalveluksi katsottavat pankkitunnukset myönnetään oikeustoimikelpoiselle aikuiselle henkilölle vammasta riippumatta silloin, kun mikään uudistetun lain 6 §:ssä mainittu, lähinnä rahanpesuun tai terrorismiin liittyvä peruste olla myöntämättä niitä ei täyty. 

Kannattaa muutenkin tutustua Tukiliiton artikkeliin. Siinä on hyvää asiaa liittyen kysymykseesi.

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

--------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!