Vesirokko raskausaikana

Kysymys 

Hei !Sairastin aikoinani raskaana ollessani vesirokon ( rv. 22 ). Olin myös koko raskausajan tosi pahoinvoiva. Lapsellani on todettu dysfasia. Olen kuullut, että vesirokosta voi aiheutua jotain häiröitä / vammaa lapselle, pitääkö paikkansa ? Voisiko lapseni dysfasia johtua tästä ? Muuten raskaus oli täysaikainen, synnytys normaali ja poika normaalipainoinen. Kummankaan vanhemman suvussa ei ole muita dysfaattisia lapsia.

Vastaus 

Hyvä kysyjä,
Kun lapsen kielellisen kehityksen häiriöitä selvitellään, pyritään aina selvittämään sen mahdollinen syy. Läheskään aina sitä ei löydy, etenkään jos kyseessä on lapsen ainoa kehityksellinen ongelma. Noin 25-30%:lla dysfasia-lapsista on sukulaisia, joilla on sama ongelma. Tällöin voidaan päätellä, että lapsella on tavallista suurempi alttius tällaiseen aivojen kielellisten toimintojen häiriöihin. Geenitutkimuksilla asiaa ei voida sen tarkemmin käytännössä selvittää.

Äidin raskauden aikainen vesirokko on tutkimusten valossa vain erittäin harvoin aiheuttanut myös sikiölle vesirokon. Tällöin seurauksena on lapsella tutkimuksissa selvästi havaittavat poikkeavuudet: ihon arpeumat etenkin raajoissa, raajojen vajaakehitys, aivokuoren surkastumavauriot, silmänpohjavaurio ja silmän kasvuhäiriö sekä vaihtelevasti kehitysvammaisuus.

Mitään epäiltyä saati todettua näyttöä äidin raskauden aikaisen vesirokon yhteydestä dysfasiaan lapsen ainoana kehityshäiriönä ei ole.

Lapsellenne on varmasti myös tehty tutkimukset, joiden tarkoitus on ollut löytää hänen kielellisen kehityksensä ongelman syy. Voitte keskustella vielä tutkimukset tehneen lastenneurologin / lastenlääkärin / foniatrin kanssa, löytyikö lapsenne tutkimuksissa viitteitä sikiökautisen vesirokkovaurion puolesta. Voitte myös tiedustella vesirokon merkityksestä raskaudessanne henkilökohtaisesti Teratologisesta tietopalvelusta, joka antaa tietoa ulkoisten tekijöitten, kuten juuri virusinfektioitten, mahdollisesti aiheuttamista sikiöriskeistä. Tietopalvelun puhelin on (09) 47176500 ja palvelu on auki arkisin klo 9-12. Puhelusta ei peritä erillistä palvelumaksua vaan se maksaa tavanomaisen verkkomaksun verran.

Ystävällisesti
Maarit Peippo
perinnöllisyyslääkäri
Väestöliitto