Virtsarakon poikkeavuus.

Kysymys 

Virtsarakon poikkeavuus. Kävimme juuri 13.viikon ultraääniseulassa ja siellä havaittiin virtsaputken tukkeuma ja rakko oli todella laajentunut. Selviytymismahdollisuudet ovat kuulemma 50 % , ensi viikolla yritetään suntin laittoa vatsapeitteeseen. Kysyisin, miten tämä vaikuttaa myöhempään kehitykseen, niillä jotka ovat selvinneet ja mitä riskejä suntin laitossa on.

Vastaus 

Hei,
Jos poikasikiöllä on osittainen tai täydellinen tukkeuma virtsaputkessa, laajenee rakko ja vähitellen täyttyvän rakon paine nousee virtsajohtimia pitkin munuaisiin. Se laajentaa munuaisaltaat ja tuhoaa toimivaa munuaiskudosta.

Koska kookas rakko täyttää myös vatsaontelon, keuhkojen kasvu ja kehitys vaikeutuu. Tällainen on ehkä tyypillisin tapaus, jossa harkitaan stentin laittoa sikiölle.

Tällainen stentti toimii sunttina, jota pitkin pyritään päästämään virtsaa rakosta kohtuonteloon. Missään maailmalla tällaisia toimenpiteitä ei ole tehty kovin paljoa ja hoito on vielä kokeiluasteella.

Onnistumismahdollisuus ajatellen keuhkojen kehittymistä on ehkä noin 50 prosenttia, mutta munuaiset ovat tässä vaiheessa jo usein sen verran pahoin kärsineet, että selvinneillä lapsilla on niiden suhteen toimintaongelmia.

Toisaalta sikiön selviytymis- ja kehittymismahdollisuudet ilman toimenpidettä ovat huonot. Stentin asennukseen liittyy ensisijaisesti keskenmenoriski.

Ansa Aitokallio-Tallberg
gynekologi