Voiko ajokortin ottaa pois psykologin testin perusteella?

Kysymys 

Olen 2001 miehenalku.Olen saanut traktorikortin 11/2016 ja ajokortin 3/2020.

Mitään terveysmuutosta ei ole ollut. Autokoulu sujui mallikkaasti.

Nyt tein psykologintestit, opintojeni päättymisen jälkeisen sosiaaliturvan takia.

Jännitin testiä ja menin ihan lukkoon.

Nyt lääkäri asetti minut ajokieltoon tuon testin perusteella.

En ole tavannut lääkäriä henkilökohtaisesti, skypen kautta vain.

Hän oli nostamassa minun diagnoosiani keskivaikeaan kehitysvammaan. En tarvitse tukea vanhemmiltani kuin virallisten papereiden täytössä.

Voiko näin tehdä? Mitä minun pitäisi tehdä, että saisin pitää korttini jota todella tarvitsen asuessani vielä täälä maaseudulla, ja maatilan hommat vaatii kortin. Mihin tahoon pitäisi ottaa yhteyttä?

Vastaus 

Hei,

Lääkäri voi evätä ajo-oikeuden eli ottaa pois ajokortin psykologin tutkimuksien perusteella. Ajokykyyn vaikuttaa henkilön kyky tehdä päätöksiä, mutta myös se, miten hän kykenee ohjaamaan tarkkaavaisuuttaan joustavasti tilanteen mukaan ja tekemään sen perusteella nopeita päätöksiä ja huomioimaan muut tiellä kulkevat.

Kysymyksestä ei käy ilmi, onko psykologi tutkinut muuta kuin älykkyyttä. Onko sinulle milloin tehty aiempi psykologin tutkimus? Ajokykyä voidaan arvioida myös Ajoklinikoilla, joita on sekä Turussa ja Helsingissä. Näissä ajokykyä testataan todenmukaisemmissa olosuhteissa. Oliko psykologin tutkimus tehty erityishuollossa vai terveyskeskuksessa? Mikäli et ole ollut kehitysvammapalvelujen piirissä, ehdotan että olet yhteydessä kuntasi kehitysvammapalveluihin ja sieltä kautta pyytäisit uudelleen arviointia ajokyvystäsi.

Terveisin,

Oili Sauna-aho
Kehittämis-ja asiantuntijapalveluiden johtaja, FT, PsL, neuropsykologian erikoispsykologi KTO, Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin ky.

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!