Voiko hapen puute aiheuttaa kehiysvammaisuutta?

Kysymys 

Moi!Minulla on kehitysvammainen kuusivuotias tyttö jolla ei ole diagnoosia,muuta kuin laaja alainen kehitysvammaisuus. Voiko synnytyksessä tapahtunut hapen puute aiheuttaa vaurion? Sydänäänissä oli kovasti häikkää ja lapsi otettiin imukupilla ulos?

Vastaus 

Hei,

Kehitysvammaisuuden taustalle voi olla mitä moninaisin joukko syitä kuten perinnölliset tekijät, uudet geneettiset muutokset tai hapen puute.

Sikiö voi kärsiä hapen puutteesta kohdussa jo ennen varsinaista synnytystä ja tietysti synnytyksen aikana. Tästä voi olla merkkinä sydänäänikäyrässä näkyvät muutokset. Tärkeää on myös imukuppivedon syy, vastasyntyneen apgarpisteeet ja napanuorasta otettujen (jos on otettu, kuten suurimmassa osassa sairaaloista tehdään) napaveren happamuusarvojen taso ja muutokset syntymän jälkeen.

Valitettavasti tosiasia on, että vaikka saatavilla olisi kaikki informaatio raskaudesta, synnytyksestä ja syntyneestä lapsesta, osa kehitysvammaisuuden syistä jää edelleen vaille selitystä. Olet siinä oikeassa, että hapenpuute synnytyksen aikana voi olla selittävä syy.

Terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
Gynekologi