Voiko kunta rajoittaa ilmaisten vaippojen määrää?

Kysymys 

Hei!

Aikuisella asuntolassa asuvalla pojallani on vaipat käytössä. Kaupunki on rajoittanut määrän neljään vaippaan vuorokaudessa, vaikka tarve on enemmän. Ylimenevästä osuudesta joutuu maksamaan itse.

Atooppinen iho vaatii aika usein vaipanvaihtoa, koska nivuset menee helposti huonoon kuntoon ja kivuliaiksi. Olen ymmärtänyt, että nykyisin vaippoja pitää saada kaupungilta tarpeen mukaan, eikä määrää saa enää rajoittaa. Miten asia on lain mukaan?

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Luultavasti vaipat on myönnetty pojalle terveydenhuoltolain nojalla, jolloin kysymys on maksuttomista hoitotarvikkeista. Jos määrään tarvitsee muutoksen, sitä arvioi lääkäri. Kannattaa siis varata lääkäriaika. Yhtälailla lääkärille kannattaa puhua tästä ärtyneestä ihosta. Siihenkin voi löytyä hyvä hoito.

Korkein hallinto-oikeus on tehnyt myös päätöksen vastaavanlaiseen asiaan liittyen:

"Vaippojen maksuttomuus perustuu korkeimman hallinto-oikeuden heinäkuussa 2001 antamaan päätökseen (KHO 1621/2001), jonka mukaan kotisairaanhoitoa varten jaettavista hoitovälineistä ja tarvikkeista ei saa periä maksua asiakkaalta. Maksuttomuuden piiriin kuuluvat kaikki tarvikkeet, joilla tuetaan ja mahdollistetaan kotihoito. Tällaisia tarvikkeita ovat mm. vaipat, katetrit, haavanhoitovälineet, avannepussit, sekä insuliiniruiskut ja -neulat. Välineiden tulee olla täysin maksuttomia, joten kunta ei ole oikeutettu perimään omavastuuta eikä kuljetus- tai toimitusmaksua."

Jos asia ei etene lääkärin kautta, voit olla yhteydessä kuntasi sosiaaliasiamieheen.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.net toimitus