Voiko lapseni syntyä terveenä?

Kysymys 

Hei!
Teiltä on paljon kyselty sikiön mittojen heitoista ja lyhyestä reisiluusta, mutta haluaisin henkilökohtaisesti minulle vastauksen, kun tilanne on todella stressaava 3:n keskenmenon jälkeen. Syinä km oli tod.näköisesti joku minulla oleva fosfolipidivasta-aine juttu ja tässä raskaudessa olen syönyt 100mg disperiiniä päivässä.

Niskaturvotusultrassa oli kaikki ok, turvotusta 1,0mm ja downriskisuhde 1:6600..

Rakenneultrassa rv 20+1 sikiön mitat olivat: Bm 48 mm vast. 20+5 ja Fem 30 mm vast.19+1 painoarvio 291 g kaikki muut ok. Ja sain kontrolliajan kk päähän.

Eilen sitten kävin siellä ja mitoissa on vieläkin heittoa..
Viikkoja oli 24+1. Tarkkoja mittoja en saanut itselleni, mutta pää vastasi 24+ jotain, vartalo 23+3 ja reisiluu 22+? painoarvio 602 g, lapsivettä normaalisti.
Ja taas annettiin kontrolliaika kk päähän!
Olen aivan älyttömän huolissani, ja lääkärin (sama ollut joka kerta) kanssa oli vielä kielimuuri välissä, niin en oikein saanut kaikesta selvää.. Mutta jos seuraavassa kontrollissa vielä jalkojen kasvu jätättää, tehdään lapsivesipunktio..

Nenäluukin on joka ultrassa näkynyt, mutta viittaavatko nämä mitat jonkinlaiseen kehityshäiriöön/downiin??

Odottavan aika on pitkä, kiitos jos jaksatte vastata!

Vastaus 

Tuo 1 vk ero 20+1/19+1 on täysin normaali. Seuraavan kerran mitoista vaikeampi sanoa, kun ei tuon tarkemmin tietoa. Jos nyt olisi esim 24+1/22+5 (?), niin mitta sijoittuisi edelleen normaali käyrästölle rvk 24. Tarkempia mittoja tietämättä vaikea ottaa tarkemmin kantaakaan. Ovatko vanhemmat ehkä paremmin lyhyt- kuin pitkäjalkaisia? Toinen asia on sitten tuo lapsivesipunktio. Mielestäni ei ole mitään järkeä ottaa näytettä rvk 24+. Toimenpiteeseen liittyy aina pieni keskenmeno/synnytyksen käynnistymisen riski. Koska tuossa vaiheessa raskautta ei enää ole "optiona" raskauden keskeyttämistä, niin miksi ottaa hyvin ennenaikaisen synnytyksen riskiä yhtään. Jos kromosomipoikkeavuuden epäily vahvistuu raskauden edetessä (tällä hetkellä ei merkittävä), niin kromosomien tutkimista voi harkita myöhemmin raskaudessa (esim. rvk 36 jälkeen).

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri