Voiko sikiö kehittyä ja syntyä normaalisti turvotuksesta huolimatta?

Kysymys 

Kävin tänään niskapoimu-ultrassa, rv 13+4. Sikiön rakenteet olivat ihan kunnossa, mm. mahalaukku ja virtsarakko näkyivät hyvin. Samoin pää, kaksi kättä, kaksi jalkaa jne. (Kuvien mukaan menossa rv 13+6, joten varsinaista niskapoimua ei enää voinut mitata). Vatsan puolella näkyi kuitenkin selvänä turvotuksena joku ylimääräinen "pussi". Uä-tutkimuksen tekijä (kätilö?) epäili napatyrää tai gastroskiisiä. Joka tapauksessa nyt odottelemme lähetettä lisätutkimuksiin, jotka kaiketi pitävät sisällään kromosomitutkimuksia yms. Tutkimukset sinällään eivät keskenmenoriskeineenkään pelota kovinkaan paljon, vaan lähinnä se, onko sikiöllä mahdollisuus selvitä tuollaisesta turvotuksesta jo näin aikaisin havaittuna? Kyseessä on toinen raskaus, ensimmäinen päättyi keskenmenoon rv 6+6. Ymmärsin, että molemmat epäillyt komplikaatiot ovat kohtuullisen hyvin hoidettavissa syntyneillä lapsilla, mutta millainen on ennuste kun löydökset tehdään jo näin aikaisin? Voiko sikiö silti kehittyä ja syntyä ihan normaalisti turvotuksesta huolimatta? Edellisestä keskenmenosta johtuen tunteet ovat nyt pinnassa ja pelko on suuri.

Vastaus 

Moi,

Jos kyseessä on siis napatyrä tai gastroskiisi, tarkoittaa se sitä, että sikiön vatsanpeitteissä on aukko joko napanuoran kulun kohdalla tai sen (ylhäällä oikealla)puolella. Aukko voi olla erikokoinen ja siten sen vakavuus myös vaihtelee. Suhteellisen pienehköinä ne ovat "helposti" korjattavissa kirurgisesti lapsen synnyttyä. Ja ennuste muilta osin on normaali.

Omphalocele (napatyrä) voi liittyä kromosomipoikkeavuuteen, yleensä downin syndroomaan. Näkemättä en pysty ottamaan tarkemmin kantaa. Jatkotutkimuksissa varmaan selostetaan tilanteen mukainen ennuste. Nykyään tällaisetkin diagnoosit tehdään jo varhain uä-koneiden erotuskyvyn ollessa hyvä.

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri