Voimakkaan raskauspahoinvoinnin ja seerumiseulan hcg-arvojen nousun yhteys?

Kysymys 

Olen 37-vuotias kolmatta lastani odottava äiti. Kaikissa raskauksissa olen kärsinyt n. kaksi kuukautta hyvin voimakkaasta ympärivuorokautisesta pahoinvoinnista (paino tippunut 2-5 kg). Kaksi aiempaa lastani ovat terveitä. Tässä raskaudessa viikolla 13+0 np-ultrassa niskaturvotus oli 1,7, eli alle riskirajan. Viikolla 15+4 tehdyssä seerumiseulassa hcg-arvo oli 2,2, mikä antoi riskiksi iän kanssa 1/140, jonka perusteella olisin päässyt kromosomitutkimukseen. Koska seulan jälkeen sikiödiagnostiikkapolilla ultrassa lapsesta ei löytynyt mitään poikeavuuksia päätin olla menemättä kromosomiseulaan, koska seulan keskenmenoriskihän on samaa luokkaa tuon henkilökohtaisen Down-riskini kanssa.

Jälkeenpäin on nyt mietityttänyt, onko tutkittu voimakkaan raskauspahoinvoinnin (muistan lukeneeni jostain, että hcg-hormonin määrä vaikuttaisi pahoinvoinnin määrään) ja serumiseulan hcg-arvojen nousun yhteyttä? Eli olisiko mahdollista (ja onko asiaa tutkittu), että henkilöillä, joilla hcg-arvo on luonnostaan korkeampi raskauksissa, (joka voi ilmetä rajuna pahoinvointina), olisi suurempi riski saada seerumiseulassa normaalia korkeampi henkilökohtainen riski?

Vastaus 

Hei,

Tiedetään, että raskauksissa, joissa istukkahormooonipitoisuudet ovat keskimääräistä korkeammat, kuten esim. kaksos- ja rypäleraskauksissa, äideillä esiintyy selvästi voimakkaampaa pahoinvointia. Varsinaisesti en tiedä tutkimusta, jossa olisi verrattu raskauspahoinvoinnin määrää jas-hcg (koriongonadotropiinin) tasoja, mutta on loogista, että niillä olisi yhteys.

15-viikon seulassa riskiä laskettaessa huomioidaan myös äidin ikä ja seerumin AFP (alfa-1-fetoproteiinin)pitoisuus.

Terveisin,

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri