Voimakkaat supistukset

Kysymys 

Hei!Esikoinen tulossa (rv 30). On ollut rajuja supisteluja vuodelevossakin ollessa jo viikon verran. Kohdunsuu todettiin pehmentyneeksi mutta kaulaa oli vielä jäljellä 2 cm. Määrättiin vuodelepoa, vain wc:ssä saa käydä. Onko tilanne todellakin näin paha? Onko tähän mahdollista saada mitään apua? Voiko supistukset loppua? Muuttuuko kohdunsuun pehmentynyt tilanne mihinkään? Entä jos lapsi syntyy jo, jääkö henkiin, miten voi?

Vastaus 

Hei,
Uskon, että lääkäri on tarkasti arvioinut tilanteeseeni nähden parhaan hoidon. Aikaisemmin oli tapana ottaa sairaalaan sisään, jos on voimakkaita supistuksia. Nykyisin on todettu, että kotona raskaana olevan äidin mieli on parempi ja se auttaa myös tilannetta. Ohjetta on viisasta noudattaa ainakin seuraavat viisi viikkoa.

Suomessa hoidetaan erinomaisesti keskosvauvoja. Näillä viikolla vauva todennäköisesti selviäisi hyvin, mutta parempi olisi mitä pidempää vauva kasvaisi vielä kohdussa.

Kontrollit ovat varmaan sairaalaan sovittu. Jos tilanne muuttuu, sairaalasta voi saada luvan harrastaa esimerkiksi ulkoilua tai hoitaa kotiaskareita.

Terveisin,
Tuula Ekroth
terveydenhoitaja