Yhdistelmäseula ok, veriarvot huonot

Kysymys 

Hei,

Olisin kiitollinen jos saisin vastauksen kun neuvolasta minulle ei osattu vastata.

Olen käynyt NT-ultrassa viikolla 12+1 ja verikokeessa viikolla 10+1. Olen 28-vuotias ja painoindeksini on noin 21. Sain seulontojen tulokset ja Down-riskin todennäköisyys oli sinällään hyvä, kun se oli 1:3540, mutta hCG B-V MoM oli 2,28 ja Pappa MoM oli 0,68 eli käsitykseni mukaan tuo hCG on ihan liian korkea ja Pappa puolestaan liian matala, mikä on käsittääkseni huono yhdistelmä. Ultrassa niskaturvotus oli 0,9 eli hyvä ja kaikki nopeasti katsottuna näytti olevan sikiöllä ok. Sikiö vastasi viikkoja 12+5 ollen 63 mm pitkä.

Itseäni jäi vain kovasti huolettamaan nuo verikokeiden arvot sillä vaikka yhdistelmänä tulos on ok, ovat nuo yksittäiset verikokeiden arvot huonot. Etsiessäni tietoa netistä ne itsessään viittaisivat Downin syndroomaan.

Onkohan olemassa jotain muuta syytä noille huonoille veriarvoille? Itseäni epäilyttää, voinko luottaa tuohon yhdistelmän lopputulokseen.

Kiitos paljon vastauksesta!

Vastaus 

Hei,

Arvojen suhteen ei tarvitse olla huolissaan. HCG-vb on hivenen korkeahko ja PAPP-A MoM vastaavasti hieman matalahko, mutta kumpikaan ei ole niin merkittävästi, että se aiheuttaisi jotain erityistä huolta tai kontrollin tarvetta.

Kokonaisuus ratkaisee yhdistelmäseulassa ja vain poikkeuksellisesti tarvitsee huomioida sen yksittäisiä tekijöitä (kuten niskaturvotus suurempi kuin 3mm, merkittävästi matala PAPP-A, >5MoM hCG).

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri