Yhdistelmäseulonnan tulokset ja istukkabiobsia

Kysymys 

Tätä asiaa on kysytty useaan kertaan. En silti osannut verrata omia tuloksiani esimerkkivastauksiin ja ultraäänessä säikähdin niin, etten juuri osannut kysellä. Olen saanut kutsun Helsinkiin istukkabiobsiaan, sekin tuntuu kamalalta, jo kutsu itsessään sekä varsinainen toimenpide.

Yhdistelmäseulonnassa saimme vauvan riskiarvioksi 1:5 (down-riski). Se on todella pelottava luku.

Niskaturvotus oli 2,7mm (ultra tehtiin viikolla 12)

Ikäni on 36 (melkein 37).

Painoindeksini: 20 (lyhyt ja hoikka)

S -hCGBV/D: 225 ug/l (verikokeet otettiin viikolla 10).

S -PAPPA: 678 mU/l.

Tämä on toinen raskauteni. Ensimmäinen meni ok/normaalisti, mutta synnytys lääkärin määräyksestä sektiolla perätilan takia.

Nettiä selatessani olin ymmärtävinäni, että niskaturvotuksen riskiarvo olisi 3mm. Eli mikä noissa luvuissa aiheittaa niin pahan riskin? Ymmärrän, että niskaturvotusta on hieman ja minulla hieman ikää ja ymmärtäisin sitä kautta lievemmän riskin. 1:5 on kuitenkin kova riskiarvio.

Mitä noista numeroista oikein pitäisi ajatella?

Vastaus 

Hei, 

Valitettavasti asiantuntijalääkärimme vastauksissa menee aina noin kaksi viikkoa. Joten saat varmasti nopeammin tietää siitä, mikä riskilukuun laskettavista "tekijöistä" kasvattaa erityisraskauden mahdollisuutta sitten kun menet istukkabiobsiaan.

Riskiluku on aina kolmesta tekijästä, niskaturvotuksesta, veriarvoista ja äidin iästä tietokoneen laskema mahdollisuus 21-trisomialle.

Ajatellaanpa tilannettasi positiivisessa valossa: neljällä viidestä sikiöstä ei riskiluvulla 1:5 ole 21-trisomiaa.

Toivomme sinulle hyvää loppuraskautta! 

ystävällisin terveisin,
Verneri.net toimitus