Yhdistelmäseulonnan tulosten tulkinta

Kysymys 

Hei,

Olen 43 vuotias, raskaana 12+3. Ei aiempia synnytyksiä, 1 keskenmeno. Kyseessä on dikoriaalinen kaksosraskaus.

Yhdistelmäseulonnan verikoe otettiin 11+0 ja tänään nt-ultra. Toinen sikiöistä vastaa ikää ja trisomiaseulan riski negatiivinen. Toisen mitat vastasivat ikää 11+5, ja nt 3,8 mm. Tosin asento ei ollut optimaalinen, mutta kuulemma hyväksyttävä. T21-riskin tulos 1:9 ja T18 riski 1:8. En siinä shokissa osannut kysellä tarpeeksi, onko kokoero hälyyttävä ja mistä kaikesta se voi kertoa.

Molemmilla normaalit liikkeet, sydämen lyönnit ja vettä ympärillä. Mitä hcg-bv 38.87 ug/l ja PAPPA 1373 mU/l kertovat kaksosraskaudessa? Minulta otettiin kyllä NIPT, olen huolesta murtumisen partaalla. Juuri, kun ajattelin, että selvisin runsaasti vuotavasta hematoomasta säikähdyksellä.

Vastaus 

Hei,

yhdistelmäseula on kaksosraskauksissa ongelmallinen, sillä äidin seerumista mitattujen PAPP-A ja hCGvb määrien alkuperää ei voi tietää. Yleensä arvot jaetaan suoraan 2:lla, mutta todellisuudessahan niiden jakauma eri sikiöiden välillä voi olla hyvinkin erilainen. Tästä syystä kaksosraskauksissa riskiä arvioidaan nt:n mukaan. Niskaturvotus 3.8mm on korostunut raskausviikolla 12 (edellyttää tietysti luotettavaa mittausta). Pientä kokoeroa sikiöillä voi olla. 5pv on ehkä hieman reilu.

Kysymyksestä ei käy esille, onko kyseessä spontaaniraskaus vain keinoalkuinen. Jälkimmäisissä veriarvot saattavat olla jonkin verran tavallista matalammat. Kysymyksessä jää myös epäselväksi, onko ilmoitetut veriarvot kokonaisarvoja vai puoliettuja. Jos puolitettuja (mihin tasot sopivat), niin eivät ole 21-trisomialle tyypillisiä; PAPP-A hyvin keskiarvoinen (21-tris. matala) ja hCGvb ehkä jopa jonkin verran matalahko (21-tris. korkea). Verinen vuoto voi myös sotkea tuloksia.

NIPTin suhteen ongelma on tietysti samantapainen, eli poikkeava tulos ei vielä kerro kumpi sikiöistä on poikkeava vai ovatko molemmat. Jos vastaus on normaali, se koskee molempia sikiöitä. Luotettavin tulosa saadaan istukka-/lapsivesinäytteestä.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!