Johtuuko kehitysviive alkoholialtistuksesta

Kysymys 

Hei!

Minulla on nyt 4,5v poika, joka saanut lähetteen lastenneurologialle vapaamuotoisilla diagnooseilla kehityksellinen viive ja autismikirjonhäiriötä. Pojalla aisti yli-ja aliherkkyyksiä, liikehakuisuutta, toistaiseksi ei merkittävää kehitysviivästymää, mutta jää alle ikötason kokonaisuudessaan kuitenkin. Hän vierastaa merkittävästi muita lapsia, muutokset rutiineihin ovat vaikeita,impulsiivisuutta yms. Lisäksi hänellä on haasteita käytöksessä päiväkodissa. Vauvana oli ns. tyytymätön, mutta koko ajan kasvoi hyvin ja syntyi täysiaikaisena, 3500g.

Tästä kovin murheellisena ja hirveän huolestuneena olen mennyt ajassa taaksepäin ja miettinyt kaikkea mistä tämä voisi johtua. Mieleeni palautui yksi alkoholialtistus. Olin rv 4+5 ja tietämättäni raskaudesta join noin seitsemän siideriä, mahdollisesti vähemmän, ehkä viisi, mutta en ainakaan seitsemää enempää. Muuten koko raskauden olin täysraitis ja tupakoimaton. Olen muuten raitis ja savuton ja liikunnallinen ja terveellinen ihminen.

Olenko nyt kuitenkin aiheuttanut lapselleni aivovaurion tämän takia? Onko siis mahdollista että poikani erityisyys on tämän vuoksi minun vikani? Pelottaa ottaa tämä puheeksi neurolla mutta kannattaa varmaan? Erottavatko lääkärit että onko pojan tilanne tästä vai jostakin muusta johtuvaa?

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Nykyisin tiedetään, että mitään "turvarajaa" alkoholinkäytölle raskauden aikana ei tunneta. Raskaudenaikainen alkoholinkäyttösi ei kuitenkaan kuulosta määrällisesti isolta, ja onkin hyvin epätodennäköistä, että se olisi aiheuttanut lapsellesi vaurioita. On vaikea ottaa kantaa siihen, onko tämä hyödyllistä ottaa puheeksi lääkärien kanssa.

Meidän lääkärimme vastasi taannoin vähän samankaltaiseen kysymykseen. Tästä vastauksesta voisi olla myös sinulle hyötyä.

Tärkeintä on, että lapsesi saa nyt tutkimusten jälkeen hänelle sopivaa, hyvää tukea elämäänsä.

Joskus lapsen vanhemmat voivat tarvita myös tukea arjessaan. Vertaistuki on hyväksi havaittu tukimuoto. Oletko kuullut Leijonaemoista? Leijonaemot antavat toisilleen tukea sekä vertaistukitapaamisissa, että Facebook-ryhmässä. He pyrkivät myös vaikuttamaan päätöksentekijöihin lasten yhdenvertaisen kohtelun puolesta.

Löydät leijonaemot tästä osoitteesta.

Kaikkea hyvää sinulle ja lapsellesi!

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus