Kehitysvammaisen miehen puheet pikkutytöistä huolettavat.

Kysymys 

Keskivaikeasti kehitysvammaisella aikuisella miehellä on jo pitempään ollut puheita, jotka herättävät huolta muissa ihmisissä. Hänellä on tapana joskus puhua pikkutytöistä kuinka suloisia nämä ovat, halustaan leikkiä pikkutyttöjen kanssa ja että hän menee tytön kanssa naimisiin. Tytöillä on hän tarkoittaa ilmeisesti noin 4-10 vuotiaita tyttöjä. Nämä puheet herättävät esim. sukulaisissa huolta, koska voiko kyseessä olla hänen seksuaalinen kiinnostuksensa tyttöihin ja jos on, niin miten hänet saa ymmärtämään, että sen ikäisten tyttöjen kanssa saa olla seksuaalisessa kanssakäymisessä. Toisaalta myös naimisiin meno lapsen kanssa on kiellettyä ja aikuisten ihmisten ei ole tapana juosta leikkimään lasten kanssa vaikka nämä olisivatkin suloisia ja leikit näyttävät hauskoilta. Miten olisi paras tapa ottaa asia hänen kanssaan puheeksi?

Vastaus 

Hei,

Parasta olisi, että henkilön kanssa keskustellaan suoraan huolta aiheuttavista asioista. Keskustelussa on hyvä ottaa huomioon hänen ymmärrys- ja kokemustaso, sekä käyttää selkeää kieltä ja kenties kuvia apuna. Esimerkiksi kun henkilö ilmaisee, että haluaa mennä tytön kanssa naimisiin, käydään läpi naimisiin menoon liittyviä asioita. Voi vaikka aloittaa siitä, kuka voi mennä naimisiin ja kenen kanssa laillisesti.

Mikäli ollaan huolissaan kehitysvammaisen seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä, on niistäkin aloitettava keskustelemaan hänen kanssaan. Kuulostellaan mitä hän ajattelee seksuaalisuudesta ja ja yritetään muodostaa käsitys tilanteesta. Samalla pyritään antamaan hänen tasollaan olevaa tietoa asioista. Nykyäään on saatavilla hyvin materiaalia keskustelun tueksi. Löydät linkkejä niihin tämän vastauksen lopussa.

Myös ulkopuolista apua voi kysyä kuten kehitysvammaisten seksuaaliasioihin perehtynyttä seksuaalineuvojaa tai -terapeuttia. He auttavat mielellään käsittelemään aikuisuuteen ja seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä joko henkilön itsensä kanssa tai sitten heiltä voi pyytää materiaalia ja neuvoja asioiden käsittelyyn. Joka tapauksessa tärkeintä on, että kehitysvammainen henkilö saa tarvitsemaansa tukea näissä tilanteissa ja oppii samalla mikä on oikein ja mitä väärin.

Täältä löydät selkokielisiä aineistoja seksuaalisuudesta.

Verneri.netin selkosivut
Seteke - Seksuaalisuudesta selkokiellellä

Ystävällisin terveisin,
Outi Raunetvuo,
kouluttaja, Kehitysvammaliitto