kehitysvammaisen sairaanhoito

Kysymys 

Hei,

onko missään tietoa miten kehitysvammaisen sairaanhoito järjestetään?

Mitä avuksi jos esim pelkää mennä tutkimuksiin - kehitysvammaisen sairaanhoito kun voi olla haasteellistakin.

Onko mahdollista,ettei hoidetakaan siinä missä muita ihmisiä? Jos näin on, miksi?

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! Kehitysvammaisten henkilöiden perusterveydenhoito järjestetään julkisen perusterveydenhuollon palveluna terveyskeskuksessa. Eli kehitysvammaiset ihmiset käyvät samalla lääkärillä ja terveydenhoitajalla kuin muutkin ihmiset esimerkiksi silloin kun flunssa iskee.

Joskus perusterveydenhuollossa on tilanteita, että kehitysvammaiset henkilöt saavat lähetteen erikoissairaanhoitoon, kuten kehitysvammapoliklinikalle jopa tavanomaisten sairauksien vuoksi. Se voi johtua terveyskeskuksen henkilökunnan ennakkoluuloista. Lääkärille ja sairaanhoitajalle on hyvä antaa Verneri.netin laatimat ohjeet kehitysvammaisen asiakkaan kohtaamiseen. Löydät ohjeet tästä linkistä.

Kehitysvammaisuuteen voi liittyä liitännäissairauksia, joihin tarvitsee erikoisairaanhoitoa. Näitä sairauksia, kuten diabetesta, kilpirauhasen vajaatoimintaa tai vaikkapa epilepsiaa tutkitaan ja hoidetaan usein erikoissairaanhoidossa. Lähetteen erikoissairaanhoitoon saa terveyskeskuksen lääkäriltä.

Vaikka kehitysvammalaitoksia on purettu 2000-luvulla voimakkaasti, silti osa kehitysvammaisista ihmisistä asuu laitoksissa. Nämä ihmiset voivat käyttää laitosalueen palveluja.

Jos pelkää lääkärikäyntiä, on siitä hyvä keskustella jonkun läheisen kanssa. Läheinen ihminen voi vaikka käydä tulevaa toimenpidettä läpi. Joskus toimenpiteen selittäminen on helpompaa kun ottaa kuvat avuksi. Papunetin kuvapankista löytyy kuvia, joita voi käyttää apuna.

Myös lääkärille on hyvä kertoa, että jännittää ja pelottaa. Lääkäri tekee varmasti kaikkensa, että toimenpiteet sujuvat kivuitta ja ilman kovaa jännitystä. Lääkäri tekee aina kaikkensa, että toimenpide olisi mahdollisimman helppo potilaalle.

Voit lukea lisää terveydenhuollosta tästä linkistä.

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus