Korkea HCG-B-V ja PAPP-A

Kysymys 

Hei! Olen RV 10+3 G1P0 24 v. nainen. Osallistuin sikiöseulontoihin RV 10+0 ja sain eilen tietää tulokset. HCG-B-V oli 709 ug/l ja PAPP-A 1465 mU/l, molemmat olivat siis reippaasti koholla, erityisesti HCG-B-V. Kävin jo eilen gynekologilla ultraäänessä, jossa todettiin normaali yhden sikiön raskaus, jossa sydän kävi normaalisti, kaikki raajat liikkuivat ja istukan rakenne lausuttiin normaaliksi. CRL mitta oli 28,7mm, siis hieman pieni ikäisekseen. Verikoetuloksiin kyseinen lääkäri ei valitettavasti osannut ottaa kantaa, eikä myöskään niskaturvoketta pystynyt mittaamaan.

Niskaturvotus ultra olisi 1,5vko kuluttua, mutta huoli pienen jaksamisesta on suuri. Mitä tällaiset verikoetulokset tarkoittavat, ja mistä ne voivat johtua? Pääseekö näillä tuloksin NIPT-testiin? Mikäli NIPT olisi normaali, niin voiko näillä tiedoin arvioida, onko raskauden jatkaminen turvallista niin sikiölle kuin äidille? Jos NIPT on normaali, pystynkö luottamaan siihen että trisomian mahdollisuus on erittäin pieni vaikka verikoetulokseni olivatkin tällaiset?

Vastaus 

Hei,

Asiantuntijalääkärimme on moneen kertaan todennut vastauksissaan, että veriarvot ovat hyvin yksilöllisiä. Juuri sen takia veriarvoja ei pidä arvioida yksin muuttujana.

On tärkeää odottaa kärsivällisesti niskaturvotus-ultraa. Vasta sen jälkeen voidaan laskea riskiarvo erityisraskaudelle (äidin ikä, niskaturvotus ja veriarvot). Jos niskaturvotus ylittää normaalin rajan, silloin lääkäri ohjaa sinut NIPT-tutkimuksiin. Raja-arvot voivat vaihdella sairaalakohtaisesti. Eli veriarvot eivät yksittäisenä muuttujana kerro kovin paljoa, joten ota ihan rauhallisesti! :)

Asiantuntijalääkärimme on vastannut tällä palstalla usein NIPT-testien luotettavuutta koskeviin kysymyksiin. NIPT-tutkimus on varsin luotettava 21-trisomian suhteen.

Voit lukea asiaa koskevan vastauksen esimerkiksi tästä linkistä.

Toivotamme sinulle mukavaa kevättä! 

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!