eettinen kysymys
Lähettänyt 1.11.2007 klo 21:19 käyttäjä Miise
Miten olette, että onko eettisesti oikein käydä sikiöseulonnoissa ja sen perusteella olla synnyttämättä lasta? Entä ajatuksenne sikiödiagnostiikasta?
Miten olette, että onko eettisesti oikein käydä sikiöseulonnoissa ja sen perusteella olla synnyttämättä lasta? Entä ajatuksenne sikiödiagnostiikasta?
Verneri on valtakunnallinen, kehitysvamma-alan toimijoiden yhdessä ylläpitämä verkkopalvelu. Yhteistyötä johtaa Kehitysvammaliitto.
Sivuilla on monipuolisesti tietoa kehitysvammaisuuteen liittyvistä asioista. Voit myös keskustella ja kysyä neuvoa asiantuntijoilta.
äoppäx2
5.11.2007 klo 14:11
Yleisellä tasolla sikiöseulonnat ovat kyllä eettisesti varsin kyseenalaisia, sillä mielestäni ne sisältävät melko voimakkaan viestin siitä, ettei vammaisia taikka vaikeasti sairaita lapsia haluta syntyvän. Lisäksi kun ne on pääasiassa suunnattu niin voimakkaasti juuri downin syndrooman toteamiseksi, niin herättää kyllä kysymyksen, onko eettisesti oikein seuloa yhtä tiettyä vammaa, joka ei välttämättä edes ole vaikea vamma. Seulonnat ovat itse asiassa down-ihmisiä syrjiviä, koska heidän kaltaisiaan ei haluta syntyvän. Eikö syrjintä kaikessa muodossa ole kuitenkin nyky-yhteiskunnassa kiellettyä? Miksi se sikiöseulontojen avulla sallitaan?
Taukku
9.11.2007 klo 13:42
Nyt suunnittelemme/yritämme kolmatta. Kahdella vanhimmalla lapsellani on etenevä, kuolemaan johtava periytyvä sairaus ja aivan ehdottomasti käyn kaikissa seulonnoissa ja lisäksi vielä vaadin istukkanäytteen ottoa, koska tällä tavalla saadaan jo sikiöaikana selville onko lapsella samaa sairautta kuin sisaruksillaan. Kaikki löytyvät sairaudet/vammat johtavat aborttiin. Kyseessä on tietysti myös meidän vanhempien jaksamisesta, mutta kyllä me mielestämme ajattelemme myös syntyvää lasta. Emme ajattele, ettei lapsillamme olisi oikeus elää, vaan ennemmin, että heillä olisi ollut oikeus elää kivuton elämä ilman tätä henkisesti ja fyysisesti taannuttavaa sairautta.
Oletko tosiaan äoppäx2 sitä mieltä, että kaikki lapset pitäisi synnyttää tähän maailmaan huolimatta siitä kärsimyksen määrästä, jota he joutuvat kestämään?
Äippäx2
12.11.2007 klo 09:11
Mutta tästä tietysti seuraa se, että jos ei seulottaisi, niin silloin saattaisi jäädä myös nämä erittäin vaikeasti sairaat/vammaisen sikiöt huomaamatta, jolloin vanhemmille ei tarjoutuisi mahdollisuutta valita.
Ei tosiaan ole helppo kysymys tämä. Ristiriitainen asia jo lähtökohdissaan. Mutta niinhän yleensä kaikki elämän tärkeimmät kysymykset ovat.
2xäiti
12.11.2007 klo 13:17
Olen kanssasi samaa mieltä, että downit ovat usein siitä helpoimmasta päästä kehitysvammaisten joukossa ja sikäli heidän pois seulominen on arveluttavaa yhteiskunnan tasolla. Itse en kuitenkaan näe sikiödiagnostiikkaa ensisijaisesti valinnan tekemisenä raskauden jatkamisen/keskeytyksen suhteen. Oman lapsen osalta olen saanut kokea sen että sikiöaikainen diagnostiikka auttoi lasta syntymän jälkeen saamaan tarvitsemaansa hoitoa leikkauksineen nopeasti, lapsen parhaaksi.
Omasta lapsuudestani tiedän perheitä, jotka eivät uskaltaneet yhden vaikeasti, perinnöllisesti sairaan tai vammaisen lapsen jälkeen yrittää uutta raskautta. Moni lapsi on näinkin jäänyt syntymättä! Erityisesti on jäänyt mieleen yksi hyvin lapsirakkaaksi kerrottu perhe, mihin välillä vein äidin asialla milloin mansikoita milloin jotakin muuta herkkua.
Jokainen perhe harkitsee omalla kohdallaan tilanteensa ja voimavaransa, Silti yhteiskunnan arvoilla on ratkaisuja ohjaava merkitys. Paljon varmaan riippuu siitä, millä tavalla tutkimuksista kerrotaan.
Mira
19.12.2007 klo 11:38
t. Mira Vihmo
Vernerin verkkotoimittaja
odottaja
20.12.2007 klo 13:50
keskeyttäjä
2.1.2008 klo 20:03
Yksi jolla on e...
4.1.2008 klo 21:39
Nämä eettiset kysymykset ovat kyllä hankalia, (tässä kun niitä joutuu pohtimaan) tässä enemmän ja vähemmän vaikeastikehitysvammaisen serkkuni (on tyttö) (tai oikeastaa hänen yksinhuoltaja äitinsä) taistelua (asuu espoossa) tätä yhteiskuntaa vastaan ja jo lapsensa perusoikeiksien puolesta mitä laki määrää on todella vaikeaa!!
Espoo ei hevillä myönnä mitään ilman (vaikka laissa olisi määritelty) kamalia taistelu ja se uuvuttaa henkisesti serkkuni äidin, onneksi on hänellä isosisko (oma äitini!) joka auttaa niin paljon kuin voi ja kykenee, jos espoo ei myönnä jotain mikä heille kuuluisi niin ovat nämä kaksi(serkkuni äiti ja oma äitini) kymmeniä kertoja kirjoittaneet ministeriötä asti että saisivat sen minkä heille kuuluu!!! Onko tämä kehitysvammaisen yksinhuoltajan perheen elämä laadukasta? heräävät joka arki aamu 4.45,(mua ei saisi koskaan tuohon aikaan ylös!) että saa lapsensa syötettyä ja lääkittyä ennen seitsemään hakee taksi tytön ruskea suolle hoitoon päivä ajaksi koska äiti joutuu menemään töihin espoolaiseen päiväkotiin, sitten neljän jälkeen kotiin ruoka jne. askareet ja jo ennen klo:20 nukkumaan että taas jaksaa aamulla nousta ylös ennen viittä!! kerran kuussa äiti saa tytölleen kotiin hoijan että itsee pääsee 24 tunniksi pois kotoa (välillä tuotakin oikeutta espoo yritti huonontaa!! vähentämällä hoitajan tunteja). Arg kyllä karvat nuosee pystyyn kun tuota elämän mittaista taistelua seuraa pelon sekavin tuntei!!
Itse olen lukemassa juuri Pruukin väikkäriä joka on sitä mieltä ettei nämä seulonnot halua että yhteiskuntaa syntyisiä vammaisia lapsia (down).
Jotenkin tämä väikkärin tosin liikaa keskittyy pelkästään downiin jos ajattelee muitakin todella vaikeita kehitys tms. häiriöitä jossa harvemmin annetaan minkäälaista toivoa lapsen tulevasta elämästä (elin ajasta ellei sikiöt kuole jo kohtuun..) Kivusta ja särystä, (tästä ei ole mitenkään pitkä aika kun taisi tulla silminnäkijä ohjelmassa- perheen tarina jossa oli kehitysvammainen (ei nyt niin kauhean vaikeasti vammainen) lapsi jota hoidettiin kotona ja miten perheen muut lapset sairaustuivat masennukseen kun vanhemmat olivat niin kiinni tässä vammaisessaan lapsessaan!!)
mites ja minkä laatusta elämään nämä vammaiset lapset/perheet saavat jos se on pelkkää särkyä ja pelkoa milloin lapseni kuolee (esim sydänviat) Vanhemmilla ainainen huoli, niin mitenkäs perheen muut lapset? (havoin lapsella on pelkästään vaan joku "kivuton" vamma) jne?
ja ajatteliko pruuki itse menevänsä seulontoihin kun kerran väikkärin aikana sai 4 lasta??!!
Itse omaa jaksamista tässä miettien ja serkkuni äidin taistelua seuranneena en ehkä minäkään jaksaisi kehitysvammaisen kanssa jos yhteiskunta on noin paljon vastaan kehitysvammaisia...
yksi pohtija
4.3.2009 klo 19:00
kaisu
4.3.2009 klo 20:40
Olisihan se kiva, jos muu suku, esim serkut
pitäisivät sinne yhteyttä, mutta se on eri asia kuin kokonaisvaltainen huolehtiminen.
Ryhmäkotiin muutto on helpompaa vanhempien eläessä kuin pakon edessa surun keskellä.
tahtoo uskoa ih...
9.3.2009 klo 18:28
Mandi
24.3.2009 klo 21:13
ei aivan kaikki
25.3.2009 klo 13:28
Mandi
26.3.2009 klo 11:07
2 neurologisest...
28.3.2009 klo 22:14
Hei!
Sikiöiden rakenneultran tarkoituksena ei mielestäni ole ainakaan ainoastaa downien poisseulominen. Siinä voidaan esim. löytää sydänvika etukäteen ja hoito voidaan suunnitella sen mukaan.
Tieto sinällään on neutraalia. Monet vaan käyvät "niissä testeissä" ja tuloksen saatuaan eivät ymmärrä mitä testataan ja ettei suuri osa vammaisuudesta niissä parissa testissä näy.
Vammaisuus on luonnollista.
Ilman kokemusta vanhemmuudesta en olisi ymmärtänyt että voi vaan toivoa lasta, sitä minkälainen lapsi on ei voikaan valita.
Kaikki äidit voivat omien tuntojensa mukaan tehdä omat päätöksensä, selontoihin osallistumattomuuskin on hyvä päätös. Ei tarvitse päättää jos se olisi liian raskasta.
ei aivan kaikki
30.3.2009 klo 08:57
Tulen aivan raivoihini näistä seulakeskusteluista, koska todellinen osaaminen niiden suhteen keskussairaaloissa on lapsenkengissään ja silti näissäkin sairaaloissa tehdään pitkälle menevää sikiödiagnostiikkaa :(
ei aivan kaikki
30.3.2009 klo 09:48
Yksi enkelilaps...
30.3.2009 klo 14:29
ihmettelevä
1.4.2009 klo 11:53
Mutta itse olen miettinyt kamalasti, että mitä, jos vika olisi selvinnyt jo rakenneultrassa (jotain näkyi, mutta varmuus saatiin onneksi vasta rv 24 jälkeen). En tiedä, olisiko tuolla vialla saanut keskeyttää raskauden enkä paehmmin välitäkään. Huokaisen vain onnesta, ettemme sellaisen valinnan ja päätöksen eteen joutuneet. Mutta siis, millä perusteilla raskauden saa keskeyttää? Onko kampurajalat riittävä syy? Ehkä jotkut täydellisyyteen pyrkivät vanhemmat eivät halua kampurajalkaista lasta. Tai voiko keskeytyksen tehdä suu-kita-lakihalkion takia? Olisi kiva tietää, mikä on riittävän suuri vamma tai vaikeus, että raskauden saa keskeyttää erityisesti kun tekniikka kehittyy kokoajan ja varmasti yhä varhemmin ja paremmin aletaan päästä selvyyteen sikiön "vioista". Onko jossain lista siitä, mikä on riittävä peruste? Entäpä jotkut catch-oireyhtymät tai vaikkapa NF1? Nehän voivat olla varsin lieviäkin. Saako niiden perusteella keskeytyksen? Mua suoraan sanoen kauhistuttaa tämä nykymeno... Julkisessa keskustelussa puhutaan niin yleisellä tasolla tästä ja synnytyslääkärit, jotka näiden asioiden parissa työskentelee, ei ota kantaa....
Valmis hoitamaa...
10.4.2009 klo 12:50
Kuka on valmis hoitamaan vammaista lasta?
Itsellämme on down-tyttö ja yllätyksenä tullut. KÄvimme seulonnoissa ja näissä kaikki oli kunnossa. Olen tyytyväinen, että näissä ei mitään havaittu, sillä päätös olisi ollut meille aivan liian vaikea tehtäväksi. Nyt olen onnellinen että tyttömme on olemassa:) En itsekään ollut ns. valmis hoitamaan vammaista lasta etukäteen. Olin jopa sanonut, että en varmasti ikinä selviä, jos joskus saan vammaisen lapsen ja kuinkas kävikään, down-vauvan saimme ja hyvin olemme pärjänneet!
enkelivauvan äidille
14.4.2009 klo 12:56
downin äiti
15.4.2009 klo 17:16
järkyttynyt
15.4.2009 klo 19:00
myös downin äiti
16.4.2009 klo 14:22
vierailija
16.4.2009 klo 20:54
pitkäaikaissair...
17.4.2009 klo 09:49
Meillä on siis vaikeasta elinvammasta kärsivä lapsi.
utelias
25.4.2009 klo 14:50
tarkennus
25.4.2009 klo 19:46
juu
26.4.2009 klo 09:05
?????
27.4.2009 klo 12:52
Vastaa viestiin