Loma-ajan hoito peruskoulun jälkeen
Hei,
Kun peruskoulu on ohi, säilyykö mahdollisuus loma-ajan hoitoon? Missä sitä voidaan järjestää? Entä kesälomalla?
Hei,
Perusopetuksen jälkeen ei normaalisti käytetä termiä "loma-ajan hoito". Kuitenkin samat kehitysvammalain säännökset, erityisesti mm. yksilöllisen hoidon ja muun huolenpidon mainitseva lain 2 §, joiden nojalla peruskoululaisten loma-ajanhoitoa on järjestetty, soveltuvat myös vanhemman lapsuudenkodissa asuvan kehitysvammaisen henkilön tarvitseman hoidon järjestämiseen. Tällöin puhutaan yleensä joko tilapäishoidosta tai nykyään yhä useammin lyhytaikaisesta hoidosta tai lyhytaikaishoidosta.
Oikeuskäytännössä ja -kirjallisuudessa on vakiintuneesti katsottu, että kehitysvammaisella henkilöllä on vahva subjektiivinen oikeus saada erityishuoltoa, mutta ei subjektiivista oikeutta saada tiettyä erityishuollon palvelua. Erityishuollon järjestämisestä vastaava kunta tai kuntayhtymä päättää siitä, millä yksittäisillä palveluilla se asiakkaalla olevaan erityishuollon tarpeeseen vastaa.
Kunnan tai kuntayhtymän harkintavalta ei kuitenkaan ole vapaata, vaan sen täytyy päätöksiä tehdessään noudattaa esimerkiksi sosiaalihuoltolain ja sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain säännöksiä, jotka velvoittavat muun muassa osallistamaan asiakasta ja tarvittaessa hänen läheisiään sekä käsittelemään ja ratkaisemaan asiakkaan sosiaalihuoltoa koskevat asiat asiakkaan etu ensisijaisesti huomioiden.
Lyhytaikaishoitoa on mahdollista järjestää monenlaisilla järjestämistavoilla, joita on hyvin koottu esimerkiksi Verneri.netiin: http://verneri.net/yleis/lyhytaikais-ja-tilapaishoito.
Joka tapauksessa kannattaa olla yhteydessä vammaispalvelujen sosiaalityöntekijään tai palveluohjaajaan, joka tekee asiassa tarvittavat päätökset. Hän osaa myös kertoa, missä ja miten hoitoa voisi teidän alueellanne järjestää.
Ystävällisin terveisin,
Tanja Salisma
lakimies
Kehitysvammaisten Tukiliitto ry