Jumittaminen

Kysymys 

Hei,

Olen vastavalmistunut lähihoitaja ja nyt teen keikkaa kv-yksikköön, jossa asukas jumittaa lähes joka tilanteessa.

Mitä tehdä?

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi.

Eli ei ole olemassa muuta keinoa kuin että tutustuu ihmiseen ja oppii ymmärtämään hänen jumitustaan: mikä sitä laukaisee. Näin voi pyrkiä välttämään toimimasta jumitusta laukaisevasti ja päinvastoin pyrkii kehittämään sellaisia toimintamalleja jotka ehkäisevät jumittamista. Tarvitaan siis luovuutta ja asiakkaan asemaan asettumista, jotta saa kiinni siitä miten voi välttyä jumilta.

Tosiasia on monesti, että jumitus juontaa juurensa aivotoiminnan häiriöstä, joten on tilanteita jolloin täytyy vaan odottaa että se menee ohi. Yleensä jumittava kehitysvammainen henkilö tarvitsee rauhallisuutta ja aikaa siirtymätilanteissa sekä asioiden ennakointia selittämällä. Toistuvat rakenteet arjessa, tukikuvat ja sosiaaliset tarinat auttavat. Ensin / sitten -korttien käyttö on suotavaa ja asioiden ja tekemisten riittävä palastelu sopiviin osiin voi auttaa.

Tärkeintä on ymmärtää, että jumitus ei ole tahallista eikä henkilö tee sitä ilkeyttään.

Verneri.nettiin tuli keväällä kysymys liittyen kehitysvammaisen lapsen jumittamiseen. Voit soveltaa samoja toimintamalleja myös tilanteissa, joissa aikuinen kehitysvammainen henkilö jumittaa. Tässä linkki vastaukseen:

Kehitysvammaisen”jumittaminen” | verneri.net

Kannattaa ottaa seurantaan myös Kehitysvammaliiton koulutuskalenteri jos haluat oppia lisää kehitysvammaisten ihmisten ohjaamisesta ja tukemisesta. Kehitysvammaliitto järjestää käytännönläheisiä koulutuksia työntekijöille, jotka työskentelevät erityistä tukea tarvitsevien ihmisten kanssa.

Kehitysvammaliitto » Koulutuskalenteri

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

--------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!