Tahallinen kastelu

Kysymys 

Veljeni(61v) asuu tehostetussa palveluasunnossaan. Hän on alkanut kastella sänkynsä aamuisin tahallaan. Jos ei pissaa riitä, hän kaataa hanasta vettä. Nyt oli kastellut yleisen tilan sohvan. Veljeni kommunikointi on huonoa. Kysyttäessä syytä, sanoo en tiedä. Yritetty hyvällä ja ei niin hyvällä. Mikä neuvoksi?

Vastaus 

Hei,

kiitos kysymyksestäsi!

Yllättävän poikkeavan käytöksen taustalla voi kehitysvammaisella olla moniakin syitä. Jotta asiaan voidaan vaikuttaa, täytyy ensin ymmärtää ja selvittää mistä voisi olla kysymys.

Onko henkilölle tapahtunut elämänmuutoksia? Onko hänellä muutoksia elinympäristössä? Onko aamun rutiinit rikkoutuneet jostain syystä? Onko ihmisiä vaihtunut hänen ympäriltään, esimerkiksi tuttu ihminen lähtenyt pois hänen elämänpiiristään? Kaikenlaiset muutokset (pienetkin) tuttuihin ympyröihin voivat laukaista mitä eriskummallisempia käyttäytymisongelmia.

Terveydentilan tarkistus voisi olla myös tässä kohtaa paikallaan. Näin suljetaan pois esimerkiksi virtsatieongemat ja eturauhasongelmat. Voisiko taustalla olla kipu jossain muualla elimistössä (hampaat, vatsan toiminta?).

Myös dementia voi olla mahdollinen syy poikkeavaan käytökseen. Henkilön iän huomoiden sekin voisi olla mahdollinen syy. Kehitysvammaisen muistisairauden tunnistamiseen on olemassa työvälineitä. Muistin toimintaa voi seurata esimerkiksi Muistikka-apuvälineellä. Löydät lisätietoa apuvälineestä Verneri.netin muistisairauden tunnistaminen ja arviointi -sivulta.

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

--------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!