Tilapäisasuminen ja lyhytaikaishoito

Kysymys 

Mikä ero on tilapäisasumisella ja lyhytaikaishoidolla vai onko sitä? Onko mitään lakia? Helsingin kaupungin sivuilla lukee näin;

". Lyhytaikaishoidon tavoitteena on tukea omaisten jaksamista ja antaa kehitysvammaisille ihmisille mahdollisuus harjoitella asumista kodin ulkopuolella. "

Kuitenkin sen jälkeen todetaan myös "Palvelua voidaan järjestää myös silloin, kun jostain äkillisestä syystä kehitysvammainen henkilö ei voi asua kotonaan."

Vastaako tuo jälkimmäinen enemmänkin tilapäishoitoa? Peritäänkö siitä silti samat asiakasmaksut vaikka tilapäisasuminen voi kestää kauankin?

Vastaus 

Hei,

Sosiaalihuoltolain 21§ sanotaan, että tilapäistä asumista järjestetään henkilöille, jotka tarvitsevat lyhytaikaista, kiireellistä apua.

Lyhytaikaisella asumisella turvataan myös omaisten jaksamista.

Lyhytaikais- ja tilapäishoidon järjestäminen vaihtelee kunnittain. Lyhytaikaista huolenpitoa voidaan tarjota esimerkiksi perhehoidon muodossa (hoitajan kodissa suoritettava tai kotiin tuotava hoito), lyhytaikaiseen asumiseen tarkoitetussa asumispalveluyksikössä tai laitoksessa.

Tilapäis- ja lyhytaikaishoitoa voidaan järjestää sitä tarvitsevalle henkilöille eri lakien perusteella. Lain soveltaminen riippuu siitä, minkä lain nojalla palvelun järjestäminen on asiakkaan edun mukaista.

Jos lyhytaikaista hoitoa tai tilapäishoitoa järjestetään sosiaalihuoltolain mukaan, ovat asiakasmaksut mahdollisia, joita luonnollisesti kohtuullistetaan asiakkaan maksukyvyn mukaan. Kehitysvammaisen henkilön kohdalla asumisen palvelun toteuttamiseksi sovelletaan lakia kehitysvammaisten erityishuollosta 23.6.1977/519.

Kehitysvammalain (laki kehitysvammaisten erityishuollosta) mukaan jokaiselle erityishuollon tarpeessa olevalle henkilölle tuleee laatia yksilöllinen erityishuolto-ohjelma eli ns. EHO (34 §). Kehitysvammalain mukaan erityishuoltoa annetaan henkilöille, joiden kehitys tai henkinen toiminta on estynyt tai häiriintynyt synnynnäisen tai kehitysiässä saadun sairauden, vian tai vamman vuoksi ja jotka eivät muun lain nojalla voi saada tarvitsemiaan palveluita.

Erityishuoltoa ovat kaikki ne palvelut ja tukitoimet, joita henkilö saa kehitysvammalain nojalla. Erityishuoltona saadut palvelut ja niihin liittyvät kuljetukset ovat henkilölle pääsääntöisesti maksuttomia. Näihin luetaan myös asumisen tukipalvelut. Tällaiseksi palveluksi myös lyhytaikais- tai tilapäishoito voidaan laskea.

Erityishuolto-ohjelma sisältää suunnitelman annettavasta erityishuollon toteuttamistavasta. EHO on merkittävä asiakirja siksi, että sillä päätetään toteuttamistapoineen niistä yksilöllisistä palveluista ja tukitoimista, jotka henkilö saa erityishuoltona. Näitä voivat olla esimerkiksi työtoiminta, päivätoiminta, erilaiset asumisen tukipalvelut, tilapäishoito sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta.

Lue lisää lyhytaikais- ja tilapäishoidosta verneristä:

http://verneri.net/yleis/lyhytaikais-ja-tilapaishoito

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus