30.5 juhlitaan selkokieltä

Selkokielen päivää juhlistetaan tänä vuonna maanantaina 30.5. Silloin nostetaan esiin selkokieltä ja sitä tarvitsevia ihmisiä sekä selkomateriaaleja. Päivän päätapahtumassa tarkastellaan selkokielen koulutusta nyt ja tulevaisuudessa. Päivän tunnuslauseena on tänä vuonna Selkokielellä saavutettavampi maailma.

Kerro selkokielestä somessa!

Kehitysvammaliiton Selkokeskus haastaa kaikki nostamaan 30.5. esiin selkokieltä, selkomateriaaleja sekä selkokieltä tarvitsevia ihmisiä. Selkokielen päivän aihetunnisteet sosiaalisessa mediassa ovat #SelkokielenPäivä, #DagenFörLättSpråk ja #EasyLanguageDay. Myös aihetunnisteita #selkokieli, #selkosuomi, #selkoruotsi, #lättläst ja #lättspråk kannattaa seurata ja käyttää.

Tiedottamisessa voi käyttää selkokielen päivän logoa, jonka voi ladata itselleen tiedotteen lopussa olevasta linkistä.

Selkokeskus juhlistaa päivää sosiaalisessa mediassa selkokieleen liittyvillä tietoiskuilla ja jakamalla muiden tekemiä postauksia.

Miten selkokieltä voi opiskella Suomessa?

Päivän päätapahtuma on Selkokielen koulutus – kenelle, miten ja millä rahalla? -seminaari, jota voi seurata paikan päällä Helsingin yliopiston Tiedekulmassa tai etänä. Seminaarissa kuullaan mm. selkokielen opetuksesta sote-alalla sekä eri asteiden oppilaitoksissa ammattikouluista yliopistoon. Selkokielen koulutuksesta on keskustelemassa koulutuksen ammattilaisia, selkokielen tutkijoita ja Selkokeskuksen asiantuntijoita.

Selkokieli on osa saavutettavuutta

Selkokeskuksen arvion mukaan Suomessa 650 000–750 000 ihmistä tarvitsee selkokieltä, joka on hyvää yleiskieltäkin helpompi kielimuoto. Selkokielen tarpeen taustalla voi olla esimerkiksi kehitysvamma, lukivaikeus, ikääntyminen, muistisairaus tai se, että suomi tai ruotsi ei ole äidinkieli.

Selkokieli parantaa kielellistä saavutettavuutta ja edistää kielellistä tasa-arvoa.

Lisätietoja:
Henna Kara
Selkokeskuksen va. kehittämispäällikkö
Kehitysvammaliitto
puh. 050 373 7556
henna.kara(at)kvl.fi