Oman kodin ovi jakaa henkilökohtaisen avun – apua ulos mutta ei sisälle
Henkilökohtaisen avun järjestäminen edellyttää, että vaikeavammaisella henkilöllä on voimavaroja määritellä avun sisältö ja toteutustapa. Näin säädetään vammaispalvelulaissa.
Jukka Kumpuvuori on turkulainen lakimies, jonka intohimoja ovat vammaisoikeudet, ruoka ja ruoanlaitto. Jukka vie lukijat matkalle vammaisoikeuksien ja lainsäädännön maailmaan. Blogissa otetaan mittaa vammaisoikeuksista ja tehdään selkoa lainsäädännön kiemuroista.
Kommentoi ja ota kantaa! Kommentin voit jättää blogikirjoituksen lopussa olevalla lomakkeella.
Henkilökohtaisen avun järjestäminen edellyttää, että vaikeavammaisella henkilöllä on voimavaroja määritellä avun sisältö ja toteutustapa. Näin säädetään vammaispalvelulaissa.
OTT, työ- ja sosiaalioikeuden dosentti Jaana Paanetoja on työoikeuden moniosaaja. Hän on tehnyt tutkimustyötä vammaisen ja erityisesti kehitysvammaisten työn tekemisen oikeudellisista kysymyksistä.
Lakineuvonnassa tyypillistä on, että puhelimessa tai sähköpostissa kerrotaan pitkä tarina siitä, mitä tosiasiassa on tapahtunut. Sen jälkeen huokaistaan syvään ja kysytään esimerkiksi, voiko kunta tehdä näin? Voiko koulu tehdä näin?
Kehitysvammalaki (laki kehitysvammaisten erityishuollosta 519/1977) on pitkän linjan konkari. Aikanaan laki oli varsin moderni.
Joulukuussa 2006 New Yorkissa YK:n päämajassa oli koolla satoja valtioita ja vammaisjärjestöjä. Tuolloin hyväksyttiin useita vuosia neuvoteltu vammaisten henkilöiden ikioma ihmisoikeussopimus.
”Eikö se ole kuntien toimintamalli?”
”Tuttua, niin tuttua.”
”Arkea viranomaistoiminnassa.”
Eriarvoisuuden pahin muoto on se, kun erilaisia tapauksia kohdellaan samalla tavalla. Kehitysvammainen ihminen on samanlainen ihminen kuin muutkin, ja hänellä on samanlainen ihmisarvo.
Lainsäädäntövalta, toimeenpanovalta, tuomiovalta. Nämä kolme pitää erottaa ja pitää ne erillään, esitti Montesquie teoksessaan Lakien henki jo vuonna 1748: ”Hallitusvalta pitää rakentaa siten, että yhdenkään ihmisen ei tarvitse pelätä toista”.
Verneri.netin uutena bloggaajana aloittaa lakimies Jukka Kumpuvuori. Luetaan lakia -blogissa Jukka käsittelee vammaisoikeuksia ja lainsäädännön kiemuroita.
Viimeksi päivitetty 03.06.2019
Verneri on valtakunnallinen, kehitysvamma-alan toimijoiden yhdessä ylläpitämä verkkopalvelu. Yhteistyötä johtaa Kehitysvammaliitto.
Sivuilla on monipuolisesti tietoa kehitysvammaisuuteen liittyvistä asioista. Voit myös keskustella ja kysyä neuvoa asiantuntijoilta.