Eduskunnalle kirjallinen kysymys FASD-lasten ja -nuorten tunnistamisesta sekä tuen ja avun tarpeen huomioimisesta.

Kansanedustaja Noora Koponen (Vihreät) on jättänyt 19.11 Eduskunnalle kirjallisen kysymyksen FASD-lasten ja -nuorten tunnistamisesta sekä tuen ja avun tarpeen huomioimisesta. FASD on ollut säännöllisesti esillä mediassa ja nyt Lasten oikeuksien viikolla onkin luontevaa nostaa esiin FASD-lapset ja -nuoret.

”Äidin raskaudenaikaisen alkoholinkäytön aiheuttaman sikiövaurion vaikutukset voivat olla hyvin laaja-alaiset. Oppimisvaikeudet sekä haasteet käyttäytymisen säätelyssä tai sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ovat esimerkkejä tilanteista, joissa FASD-lasten ja -nuorten tulisi saada yksilöllisesti arvioitua tukea”, edustaja Koponen sanoo.

Suomessa syntyy vuosittain 600-3000 FASD-vauvaa. Diagnoosin tekeminen vaatii kasvun ja kehityksen seurantaa, jotta voidaan tunnistaa vaurioiden yksilölliset piirteet sekä selvittää äidin ja perheen mahdollisesti haastava tilanne.

”Kysymys saattaa olla perheiden ja odottavien äitien hankalista ja monisyisistä ongelmista, jotka ovat vaarassa myös siirtyä sukupolvelta toiselle. Tästä johtuen FASD-lapsi tai -nuori saattaa tarvita lastensuojelun apua saadakseen riittävän turvallisen kasvuympäristön. Onkin tärkeää lisätä FASD-tietoisuutta sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä miettiä kuinka apua ja tukea tarvitsevia FASD-lapsia ja -nuoria tunnistettaisiin paremmin ja oikea-aikaisemmin” edustaja Koponen sanoo.

Yhteydenotot:

Ystävällisin terveisin / Best regards
Salla Aalto
Kansanedustaja Noora Koposen poliittinen avustaja
Political aide to MP Noora Koponen
salla.aalto(ät)eduskunta.fi

+358 50 5905 391