Erityistä tukea tarvitsevat nuoret jakavat taidelahjoja Hämeessä

Kehitysvammaisten taiteilijoiden tuki Kettuki ry ja Kiipulan ammattiopisto toteuttavat yhdessä Lahjakas Suomi -hankkeen Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi. Hankkeessa erityistä tukea tarvitsevat lahjakkaat lapset ja nuoret tekevät taideteoksia ja lahjoittavat ne heille merkityksellisille ihmisille tai yhteisöille Hämeessä. Lahjojen antaminen tekee näkyväksi erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten lahjakkuutta ja potentiaalia taiteen tekijöinä.

Lahjoja antamiseen on kaksi tapaa, joista ensimmäinen jakaa mitaleja arjen sankareille. Opiskelijat suunnittelevat ja työstävät mitaleja Klovan koruverstaan hopeasepän Teija Halosen ohjauksessa. Nuoret valitsevat, kenet haluavat mitalilla palkita. Palkittava henkilö voi olla kuka tahansa nuorelle merkittävä henkilö. Syksyllä mitalit jaetaan juhlallisesti sopivan Suomi 100 -tilaisuuden yhteydessä.

Toinen lahjan antamisen tapa jakaa taidetta arjen ympäristöihin. Kiipulan opiskelijaryhmä valitsee paikan, joka ansaitsee tai tarvitsee ympäristöönsä taideteoksen, ja teoksen toteuttaa Kettukin taideryhmän nuori. Teosten suunnittelua ja toteutusta ohjaa helsinkiläinen kuvanveistäjä Pia Männikkö. Yhteisötaideteokset julkistetaan elokuussa.

Kettuki ry tukee kehitysvammaisten ja muiden erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taidetoimintaa ja toimii erityistaiteen toimijoiden edunvalvojana sekä asiantuntijaverkostona. Kiipulan ammattiopisto on ammatillinen erityisoppilaitos, jossa opiskellaan työvaltaisesti itsensä kokoiseen ammattiin.

Lahjakas Suomi -hanke on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Lisätietoja: