Hiljaisuudesta näkyviin: Erilaiset avaa ovia kehitysvammaisten lasten koteihin eri maissa

Valokuvaaja Jyri Pitkänen ja kirjailija Eveliina Talvitie halusivat tutkia kehitysvammaisten lasten ja heidän perheidensä arkitodellisuutta. Syntyi taideprojekti Erilaiset, joka vei kaksikon monenlaisiin koteihin Pohjolassa, muualla Euroopassa, Venäjällä ja Afrikassa. Kyläilyjen kuvat ja tarinat on koottu kirjaksi Erilaiset (Maahenki 2019), joka julkaistaan samanaikaisesti englanninkielisenä (The Different).

Erilaiset raivaa tietä sellaisen vähemmistön näkökulmalle, joka hyvin usein puuttuu. Tarinoiden ja kuvien kiehtova kudelma paljastaa eroja ja kaikille yhteistä, mutta esittää myös kysymyksiä. Pitääkö normista poikkeavan sopeutua yhteiskuntaan vai yhteiskunnan erilaisuuteen? Voisiko erilaisuuksia kunnioittava käsitys ihmisarvosta olla jotain kaikille yhteistä erilaisista kulttuureista ja uskomuksista riippumatta?

Tallinnan Dokfoto Keskuksessa avautui Erilaiset-projektista kertova näyttely Catch me 13. syyskuuta. Näyttely on avoinna kaksi kuukautta. Dokfoto Keskus on Viron merkittävin dokumentaarisen valokuvan galleria, joka sijaitsee Tallinnan luovan kaupungin keskittymässä, Telliskivellä.

Jyri Pitkänen (s. 1979 Helsinki, Suomi) on valokuvaaja, kuvataiteilija ja dokumentaristi, joka on käsitellyt töissään muun muassa yhteiskunnan marginaaliryhmiä, kulutusyhteiskuntaa, omaa perhettään ja suhdettaan uskoon. Pitkänen on toiminut myös valokuvauksen opettajana ja kehitysvammaisten nuorten taideohjaajana.

Eveliina Talvitie (s. 1970 Pori, Suomi) on toimittaja ja kirjailija, joka tunnetaan feministisistä tietokirjoistaan. Kesällä 2019 hän julkaisi esikoisromaaninsa. Aiemmin Talvitie on työskennellyt uutistoimittajana, tv-juontajana sekä yhteiskuntasuhdepäällikkönä.

Lehdistökuvat: https://www.epressi.com/tiedotteet/kulttuuri-ja-taide/hiljaisuudesta-nakyviin-erilaiset-avaa-ovia-kehitysvammaisten-lasten-koteihin-eri-maissa.html

Lisätietoja tekijöiltä: Jyri Pitkänen: +358 44 329 0879, jyri(ät)erilaiset.fi
Eveliina Talvitie: +358 400 188 601, eveliina(ät)erilaiset.fi

Lisätietoa kirjassa esiintyviltä perheiltä: Pia Kukkasniemi, Pori: +358 40 539 5772, piakukkasniemi(ät)yahoo.com
Nina Halonen-Malliarakis, Helsinki: +358 050 353 2906, halonenmalliarakis(ät)icloud.com
Liis Türbsal, Väike-Maarja, Viro: +372 5192 5410, liis.niinemets(ät)hotmail.com

Lisätietoa projektissa mukana olevilta asiantuntijoilta: Professori Simo Vehmas, Tukholman yliopisto: simo.vehmas(ät)specped.su.se Yliopistonlehtori Johanna Lampinen, Oulun yliopisto: johanna.lampinen(ät)oulu.fi

Myynti: Ulla Sarviala: 050 560 45 44, ulla.sarviala(ät)maahenki.fi

Kustantaja, toimitusjohtaja Johanna Korhonen: 040 510 59 06, johanna.korhonen(ät)maahenki.fi