Kalevi Helvetin juhlanäyttely, NEW YORKIN RUTTO 25.4.–14.9.2019, Helsinki

Tiedote 17.4.2019

Helsinkiläinen Pertti Kurikka aka Kalevi Helvetti on monipuolinen taiteilija, jonka elämäntyö on erittäin merkittävä ja hakee vertaistaan kansainvälisestikin. Erikoislaatuinen ura punkyhtye Pertti Kurikan nimipäivissä ja saavutukset musiikkialalla jäävät historiaan. Kurikka yhtyeineen on vaikuttanut suomalaisessa yhteiskunnassa koko vammaisliikkeen kehitykseen. Kettukin vuoden taiteilijaksi valitun Kalevi Helvetin juhlanäyttely avautuu outsider-taiteen galleria Pertin valinnassa Pertin nimipäivänä. 

Kalevi Helvetin kauhistuttavat kuvat ovat suoraviivaista punkkia ja maanpäällisen synneistä kertovaa ja tuonpuoleisen kauhuista varoittavaa keskiaikaista kuvastoa. Kalevi Helvetti muistuttaa meitä kuolevaisuudestamme Pertti Kurikan hymyillessä nurkan takana. Katsoja ei voi olla varma onko rottien, paiseiden ja pääkallojen karnevaali huumoria vai kuva tekijän sisäisestä maailmasta. Tulkintoja on monia niin kuin aina hyvässä taiteessa. Muusikkona Pertti Kurikalle kelpaa kaikki punkista virsiin. Kalevi Helvetti on ankara, hänelle kelpaa vain kauhein.” Kuvailee näyttelyn kuraattori, Pertti Kurikan pitkäaikainen yhteistyökumppani ja valokuvaaja Pekka Elomaa.

Pertti Kurikka aka Kalevi Helvetti on muusikko, esiintyjä, runoilija, kirjoittaja ja kuvataiteilija. Kalevi Helvetin ura sai alkunsa syksyllä 2011 c-kasettiäänitteen muodossa. Lukuisten live-esiintymisien lisäksi Kalevi Helvetillä on ollut aiemmin yksityisnäyttely sekä yhteisnäyttely Vantaan Artsissa, Jani Leinosen kuratoimassa Suomi 101 -näyttelyssä. Mäntän kuvataideviikoille Kalevi Helvetti valittiin vuonna 2016. Vuonna 2014 Kalevi Helvetin runoista ja piirustuksista julkaistiin kirja meksikolaisen kustantajan toimesta. Kalevi Helvetti esiintyy myös virtuaalisesti Inside Outside Finland- teoksessa, joka kiertää ympäri maailmaa Pertin Valinnan gallerian pop up -tapahtumissa vuonna 2019–2020.

Kalevi Helvetin täynnä tunnetta olevat makaaberit kuvat kertovat usein huumorin höystämänä sisäisistä peloista. New Yorkin rutto – näyttelyn teokset ovat syntyneet New Yorkissa vuoden 2019 alussa. Outsider Art Fair NYC avajaistapahtumassa debytoinut taiteilija saavutti tärkeän unelmansa matkustaessaan New Yorkiin. Toisaalta matka oli täynnä jännitystä ja pelkoja. Mitä tapahtuu ihmiselle, joka joutuu amerikkalaiseen vankilaan? Voiko Amerikassa saada ruton?

New Yorkin rutto, Kalevi Helvetti

Kettukin Vuoden taiteilijoita on valittu vuodesta 2004 saakka. Tunnustuksella halutaan tuoda esiin omaäänisiä taiteilijoita. Vuoden taiteilijalle järjestetään yksityisnäyttely ja myönnetään tuhannen euron stipendi, jonka mahdollistaa Assi ja Erkki Liikasen nimikkorahasto Kansan Sivistysrahastossa.

NEW YORKIN RUTTO 25.4.–14.9.2019 Pertin valinta, Aleksis Kiven katu 48, Helsinki

Lisätiedot:
Päivi Lilja, toiminnanjohtaja, p. 044 0405107, paivi.lilja(ät)kettuki.fi
Kalle Pajamaa, manageri, p. 0400514917, kalle.pajamaa(ät)lyhty.net
Heini Merkkiniemi, Pertin Valinta p. 0505528821, heini(ät)pertinvalinta.fi

Vuonna 2002 perustettu Kettuki ry toimii erityistaidetoiminnan kentän edunvalvojana ja erityistaidetoiminnan alan valtakunnallisena asiantuntijaverkostona.

Pertin Valinta on Pertti Kurikan nimipäivät- punkbändin perustama Outsider – taiteen galleria ja agentuuri. Pertin Valinta edistää yhdenvertaisen ja monimuotoisen kulttuurin kehitystä erilaisten yhteistyöprojektien ja kampanjoiden avulla.

https://www.kalevihelvetti.fi/
https://www.pertinvalinta.fi/
www.insideoutsidefinland.com
www.kettuki.fi