Kettukin vuoden 2020 taiteilija on valittu

Tanskalainen Michael Rasmussen on Kettukin vuoden taiteilija 2020.

Rasmussenin valitsi pohjoismaisten ehdokkaiden joukosta ITE-museon amanuenssi Elina Vuorimies. Rasmussen saa palkinnoksi 1000 euroa ja hänen näyttely nähdään Suomessa syksyllä 2020. Vuoden taiteilijoita on valittu vuodesta 2004 saakka.

Rasmussen on työskennellyt taidekoulu Snurretoppenissa Horsensissa Tanskassa sen perustamisesta, vuodesta 2005 saakka. Vuoden taiteilija -valinta juhlistaa samalla Rasmussenin viisitoistavuotista uraa taiteilijana.

Lanka kiertää hypnoottisesti teräslangasta tehtyä kehikkoa. Kädenjälki on sukua mediumisteille, jotka pikkutarkasti työstävät kankaan tai paperin pintaa täyttäen ne loppumattomilla yksityiskohdilla. Michael Rasmussenin töiden selkeä värimaailma antaa katsojalle tilaisuuden tutustua teoksen muotoon, ja hakemaan siitä tuttuja elementtejä. Joku näkee niissä originelleja lamppuja, jotka luovat kiinnostavia varjoja ympäristöönsä. Toinen näkee niissä moderneja talomalleja, joissa olisi kiehtova asua.

Olisi ollut kiinnostava saattaa Michael Rasmussen ja itävaltalainen arkkitehti Friedensreich Hundertwasser saman keskustelupöydän ääreen ja jäädä kuuntelemaan. Kolmatta kiehtoo yksinkertaisesti muotojen orgaanisuus, ennalta-arvaamattomuus ja suoranainen tottelemattomuus pysyä sovinnaisuudessa.

”Kettukin Vuoden taiteilijan valinta ei ollut helppo. Mukana oli taiteilijoita joilla oli kokonainen elämänura takanaan ja toisaalta taiteilijoita, joilla on vielä paljon saavutettavaa. Michael Rasmussenin omaperäinen ajattelu, jonka hän pukee täydellisiin abstraktioihin, vei kuitenkin voiton”, kertoo ITE-amanuenssi Elina Vuorimies. ”Teokset ovat kuin teollisen muotoilun tuotteita, mutta niiden mielikuvitusta on ruokkinut luovuuden ehtymätön energia ja niissä asuu sielu. Rasmussen on tyylilleen uskollinen ja siksi niin isot kuin pienetkin työt ovat saman hengen tuotteita. Kokonaisuus on vaikuttava ja niistä loistaa tekijänstä ilo”, toteaa Vuorimies.

Rasmussen oli erittäin yllättynyt ja iloinen, kun hän kuuli uutiset valinnastaan. ” En voinut uskoa sitä, ajattelin että Stig vitsailee kanssani, sanoi Rasmussen ja jatkoi ”Tuntui, että kaikki vain pysähtyi enkä oikein voinut jatkaa työskentelyä enää sinä päivänä.” ”Ihan joka päivä et saa niin paljoa rahaa”, kenties Rasmussen säästää palkintorahat juhliakseen hänen 60-vuotisjuhlapäiväänsä ensi vuonna.

Palkinnon jakaa vuonna 2002 perustettu Kettuki ry, joka toimii erityistaidetoiminnan kentän edunvalvojana ja alan valtakunnallisena asiantuntijaverkostona. Yhdistyksessä on 23 organisaatiojäsentä. Kettuki edustaa kaikkia erityistä tukea tarvitsevia taiteen tekijöitä Suomessa. Rasmussenin tuhannen euron stipendin mahdollistaa Assi ja Erkki Liikasen perustama nimikkorahasto Kansan Sivistysrahastossa. Osallisuus taiteessa ja kulttuurissa on jokaisen oikeus. Kettukin päämääränä on yhdenvertainen taide.

Lisätiedot ja kuvapyynnöt:
Päivi Lilja, executive director, paivi.lilja(ät)kettuki.fi, +358 440405107
Elina Vuorimies, curator, Elina.Vuorimies(ät)kokkola.fi
Snurretoppen, snurretoppen(ät)fof.dk

http://www.snurretoppen-fof.dk/          

Michael Rasmussen esittely: http://www.snurretoppen-fof.dk/?p=329

Teoskuvia nähtävissä täällä: https://www.dropbox.com/home/Michael%20Rasmussen

www.kettuki.fi