Näkemätön hetki, Galleria Art Kaarisilta 22.8.-2.9.2018

NÄKEMÄTÖN HETKI -näyttely ja työpaja

Roolipukujen taika ANNA KONTEKIN luonnoksissa

22.8.–2.9.2018

Galleria Art Kaarisillassa

Avajaiset ti 21.8. klo 17–19. Tervetuloa!
Lehdistötilaisuus ti 21.8. klo 12.

Näyttely esittelee lavastaja-pukusuunnittelija Anna Kontekin luovan suunnitteluprosessin yleisölle näkemätöntä ainesta: pukuluonnoksia. Lisäksi Taiteiden yönä to 23.8. klo 16–19 Kontek ohjaa näyttelytilassa Fantasia näkyväksi -työpajan (lisää tietoa alla).

”Lavastus- ja pukuluonnokset syntyvät kuunnellessani tai lukiessani teosta, jonka parissa työskentelen. Sillä hetkellä olen yksin. Hetki on hyvin henkilökohtainen ja ainutlaatuinen, suorastaan neitseellinen. Mielikuvituksessani kokemus muuntuu visuaaliseksi. Syntyy kuvia, joiden värit ja liike soljuvat ajatuksissani suorastaan vauhdilla, tunnelmat muuttuvat, mielikuvat muuttuvat. Tämän yritän nopeasti siirtää piirtämällä ja maalamalla hahmotelmiksi, säilyviksi kuviksi.

Olen valinnut näyttelyyni erityisesti sellaisia kuvia, jotka ovat syntyneet nopeassa luovuuden hetkessä, tietynlaisessa ekstaasissa, kun olen tunteiden vallassa eivätkä aivoni käsittele prosessia analyyttisesti. Silloin mielelläni maalaan käsin, siirtääkseni välittömästi talteen nopeasti ohimenevän tunteen. Tämä ensimmäinen kosketus ja kokemus tuntuu erityisen arvokkaalta ja luonnolliselta. Tätä hetkeä kukaan ei näe.

Näyttelyssäni on mahdollista nähdä roolipukuluonnoksien taianomaista maailmaa, mielikuvitusta todellisuuden alkuna ja puettuna, puvun tarinan fantasiaa ja lumousta.”

Anna Kontek on syntynyt Puolassa. Hän on suorittanut arkkitehtilinjan diplomin Varsovassa ja valmistunut lavastustaiteen maisteriksi Taideteollisesta Korkeakoulusta Helsingissä. Vuodesta 1982 Kontek on ollut kiinnitettynä Suomen Kansallisoopperaan lavastaja-pukusuunnittelijana.

Hän on uransa aikana suunnitellut lavastuksia ja puvustuksia yli 150 ooppera-, baletti- ja teatteriproduktioon, Suomeen ja ulkomaille. Kontek on pitänyt näyttelyitä eri puolilla Suomea sekä Prahassa, Varsovassa, Tokiossa, Torontossa, Bilbaossa, Tallinnassa ja Tartossa.

Näkemätön hetki -näyttelyssä pukuluonnoksia on esillä useista produktioista, mm. Satakieli-oopperasta, Joutsenlampi-baletista sekä Camille Claudel -näytelmästä.
 
Näyttely on esillä galleria Art Kaarisillassa 22.8 –2.9.2018, ti–pe klo 11–18 ja la–su klo 12–16.
 
Työpaja:
FANTASIA NÄKYVÄKSI
To 23.8. klo 16–19, Galleria Art Kaarisilta (Sanomatalo, 1. krs)

Taiteiden Yönä järjestettävässä Fantasia näkyväksi -työpajassa lavastaja-pukusuunnittelija Anna Kontek ohjaa halukkaita pukusuunnitteluprosessin taianomaiseen maailmaan. Osallistujat saavat mahdollisuuden suunnitella omia roolipukuja sekä kokeilla luonnosten siirtämistä näkyväksi mallintamalla niitä mallinuken päälle. Materiaaleina käytetään Kansallisoopperalta lainattuja pukukankaita ja -koristeita.
 
Galleria Art Kaarisilta
Elielinaukio 2 (Sanomatalo, 1. krs)
00100 Helsinki
puh. 0405103813
art(ät)kaarisilta.fi
www.artkaarisilta.fi
AVOINNA TI–PE 11–18, LA–SU 12–16