The Other Travel Agency -taidenäyttely Helsingissä haastaa käsitystämme matkailusta ja erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden potentiaalista yhteiskunnassa

Miksei kukaan kerro sellaisista paikoista, joissa on hiljaista?

The Other Travel Agency on pohjoismainen taideprojekti, joka vie osallistujan uusiin ja yllättäviin ympäristöihin. Matkaoppaana toimivat erityistä tukea tarvitsevat taiteilijat, jotka johdattavat omiin merkityksellisiin arjen ympäristöihin ja mielenmaisemiin. Kesän ja syksyn 2019 aikana The Other Travel Agency on tuottanut taidetapahtumia ja näyttelyitä Suomessa, Ruotsissa, Islannissa ja Tanskassa. Paikallisista tuotannoista koostettu päänäyttely esittelee pohjoismaista taidetta Helsingissä Pertin valinnan galleriassa 11.10.-11.12.2019. The Other Travel Agency -näyttely nähtiin syyskuussa myös Euroopan parlamentissa Brysselissä.

Idea The Other Travel Agencysta on syntynyt erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden toimesta sekä yhdenvertaisuuden unelmasta, jossa ympäristöämme ja kulttuuriamme ovat rakentamassa täysipainoisesti kaikki sen jäsenet. Rikas kulttuuri on aidosti kiinnostavaa ja merkityksellistä. Sellaista, jota tullaan katsomaan ja kokemaan kauempaakin.

Osittain varsin käsitetaiteellisessakin projektissa matkailuteemaa on lähestytty monesta eri näkökulmasta. Ihminen voikin matkustaa monella tapaa. Helsingin päänäyttely esittelee eri tekniikoin toteutettuja teoksia sekä dokumentaatiota taiteilijoiden prosesseista matkailuteemaan liittyen. Valokuvien, cinemagraphien, installaatioiden ja maalauksien lisäksi näyttelyn aikana päästään myös kokemaan ruotsalaisen Inutin taidestudiossa työskentelevän Anders Wettlerin performanssitaidetta. Esillä on lisäksi kuusi suomalaista taiteilijaa esittelevä VR-teos Inside Outside Finland, jonka on tuottanut Donkey Hotel studio ja Pertin valinta yhteistyössä Autismisäätiön sekä Kettukin kanssa AVEKin tuella. Teoksessa tutustutaan taiteilijoihin Enni Id, Kalevi Helvetti, Veijo Rönkkönen, Hanna Keynäs, Riina Noro ja Markku Tolvanen.

Päänäyttelyn on kuratoinut tuottaja, kaupunkiaktivisti Jaakko Blomberg, joka on toiminut myös projektin taiteellisena mentorina. "Tämän projektin aikana on päässyt tutustumaan moneen hienoon taiteilijaan ja taideteoksiin, jotka ansaitsisivat enemmän näkyvyyttä. Matkustamista on monenlaista ja The Other Travel Agency on avannut minullekin ovia moniin maailmoihin, joita en osannut aiemmin nähdä," kertoo Blomberg.

Potentiaalit käyttöön

The Other Travel Agency haastaa yleisöjä, poliitikkoja ja virkamiehiä pohtimaan erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden asemaa yhteiskunnassamme. Kuinka näkyviä erityistä tukea tarvitsevat ihmiset ovat yhteisössämme? Alati kasvava joukko matkailijoita etsii rikkaampia, syvempiä ja ennen kaikkea aitoja kokemuksia. Nousevan kulttuurimatkailun trendejä ovat muun muassa lähimatkailu, tarve tuntea paikan ”pulssi” ja perehtyä paikalliseen elämäntapaan ja tekemiseen. Voitaisiinko erityistä tukea tarvitsevien ihmisten potentiaaleja hyödyntää enemmän kaupunkikulttuurin ja matkailun edistämisessä?

”Olemme esitelleet projektia eri tahoille ja palaute on ollut todella innostunutta. Oikeastaan ei voi enää puhua yhdestä projektista vaan liikkeestä. Olen varma, että tulevaisuudessa tullaan näkemään esimerkiksi erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä matkaoppaina. On ollut hauskaa seurata projektin vaikutuksia ja nyt jo esimerkiksi paikalliset kumppanit ovat innostuneet omiin toteutuksiin projektin teemoihin liittyen,” iloitsee Kettukin toiminnanjohtaja Päivi Lilja.

The Other Travel Agencyn pitkän tähtäimen tavoitteena on kehittää saavutettavuutta ja yhdenvertaisuutta taiteessa, kulttuurissa ja yhteiskunnassa sekä luoda uudenlaisia työmahdollisuuksia kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville henkilöille.

Projektia koordinoi erityistaidetoiminnan edunvalvojajärjestö Kettuki (FI). Yhteistyökumppanit ovat Kettukin perustaman ja koordinoiman NOA Nordic Outsider Art -verkoston toimijat: Kaarisilta ry (FI), Gaia Outsider Art Museum (DE), Inuti (SWE) sekä List án landamæra (IS). Projektin paikallisia kumppaneita ovat mm. Autismisäätiö, gTIE, Kultasuklaa, Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX, Luotsisäätiö, Pertin valinta, Reykjavik Art School, Suomen Benelux-instituutti, Visit Randers ja Vinovinkkeli.

The Other Travel Agency on toteutettu Pohjoismaisen kulttuuripisteen ja Pohjoismaisen kulttuurirahaston tuella.

Lisätiedot:

Kai Ylinen, tuottaja The Other Travel Agency, 0447916021, kai.ylinen(ät)kettuki.fi

Päivi Lilja, toiminnanjohtaja Kettuki, 044 0405107, paivi.lilja(ät)kettuki.fi

Jaakko Blomberg, 0445478354, jaakko.blomberg(ät)gmail.com

www.theothertravelagency.com, www.kettuki.fi