PERTTI KURIKASTA KETTUKIN VUODEN TAITEILIJA 2019

Poikkeuksellinen tilanne sai Kettukin taiteellisen suunnitteluryhmän käyttämään oikeuttaan nimetä itse Kettukin Vuoden taiteilija. Viime vuosina avoimeen hakuun perustunut Kettukin Vuoden taiteilija -nimitys annetaan tänä vuonna suoraan Pertti Kurikalle tunnustuksena hänen elämäntyöstään kulttuurin parissa. Kettukin Vuoden taiteilijoita on nimetty vuodesta 2004.

Helsinkiläinen Pertti Kurikka on monipuolinen taiteilija, jonka elämäntyö on erittäin merkittävä ja hakee vertaistaan kansainvälisestikin. Erikoislaatuinen ura punkyhtye Pertti Kurikan nimipäivissä ja saavutukset musiikkialalla jäävät historiaan. Kurikka yhtyeineen on vaikuttanut suomalaisessa yhteiskunnassa koko vammaisliikkeen kehitykseen.

Pertti Kurikka

Pertti Kurikka aloitti työskentelyn Lyhty ry:n Musiikkityöpajassa vuonna 2004. Hän toimi Musiikkityöpajan basistina ja kitaristina erilaisissa cover-kokoonpanoissa. Vuoden 2008 lopulla Pertin ympärille kasattiin hänen mielimusiikkiansa, punk rockia, soittava bändi, Pertti Kurikan Nimipäivät.

Pertti Kurikan Nimipäivät toimi vuosina 2008–2016, päättyen Pertin 60-vuotispäivään ja hänen eläkkeelle siirtymiseen. PKN teki useita levytyksiä sekä satoja keikkoja ympäri maailman. Parhaiten PKN muistetaan kahdesta dokumenttielokuvasta (Kovasikajuttu 2012, Tokasikajuttu 2017, Mouka Filmi), sekä Suomen euroviisuedustuksesta vuonna 2015.

Kurikka on aina ollut kiinnostunut piirtämisestä sekä kauhutematiikasta.

Hänen alter egonsa Kalevi Helvetti sai alkunsa syksyllä 2011 c-kasettiäänitteen muodossa. Kalevi Helvetti on muusikko, esiintyjä, runoilija, kirjoittaja ja kuvataiteilija. Kalevi Helvetin täynnä tunnetta olevat makaaberit kuvat kertovat usein huumorin höystämänä sisäisistä peloista. Lukuisten live-esiintymisien lisäksi Kalevi Helvetillä on ollut aiemmin yksityisnäyttely. Mäntän kuvataideviikoille Kalevi Helvetti valittiin vuonna 2016. Vuonna 2014 Kalevi Helvetin runoista ja piirustuksista julkaistiin kirja meksikolaisen kustantajan toimesta.

Kalevi Helvetti

Kurikka kommentoi valintaansa Kettukin Vuoden taiteilijaksi tuoreeltaan yhtyeensä omistamassa Pertin valinta -sekotavarakaupassa:

"Minusta tämä tunnustus tuntuu paremmalta. Tämä asia on erittäin hyvä ja hommat lähtee taas eteenpäin ja oikein! Olen erittäin tyytyväinen, minä olen taiteilija! Minun työt ovat pelottavia, jotkut saattavat nähdä painajaisunia ja saada unihalvauksia jossa sänky lähtee lentoon.

Taide on siitä hyvä asia että sitä voi tehdä omassa kodissakin. Kotona yleensä piirrän mono- ja stereolaitteita, televisioita, autoja, kuorma-autoja, traktoreita ja tiejyräkarhuja. Kauhujuttuja en piirrä kotona. Niitä piirrän silloin kun muuntaudun Kalevi Helvetiksi. Kotona minä olen Pertti."

Kettukin Vuoden taiteilijoita on valittu vuodesta 2004 saakka.

Tunnustuksella halutaan tuoda esiin omaäänisiä taiteilijoita. Vuoden taiteilijalle järjestetään yksityisnäyttely ja myönnetään tuhannen euron stipendi, jonka mahdollistaa Assi ja Erkki Liikasen nimikkorahasto Kansan Sivistysrahastossa. Useimmiten tunnustuksen on saanut suomalainen kuvataiteilija. Poikkeuksia on kuitenkin tehty myös aiemmin. Vuonna 2009 valittiin tanskalainen Kenneth Rasmussen ja 2013 OmaPolku ry:n puupiirrosgrafiikan ryhmä Kettukin Vuoden taiteilijaksi.

Lisätiedot: Päivi Lilja, toiminnanjohtaja, p. 044 0405107, paivi.lilja(at)kettuki.fi Kalle Pajamaa, manageri, p. 0400514917, kalle.pajamaa(at)lyhty.net www.kalevihelvetti.fi