Superdisko -reivit Joensuussa, 20.10.2018

Kehitysvammaisten reivit lokakuussa Joensuussa - Pohjois-Karjalassa vähän tanssimahdollisuuksia kehitysvammaisille

Nyt myös kehitysvammaiset pääsevät tanssimaan ihkaoikeissa reiveissä!

Superdisko kerää Pohjois- Karjalan kehitysvammaiset yhteen ravintola Riversideen Joensuussa lauantaina 20. lokakuuta. Lavalla nähdään kulttimaineen saavuttanut, jazzsävyinen elektronisen musiikin yhtye RinneRadio sekä kehitysvammainen räppäri MC KOO. Lisäksi tanssittamassa on Bassoradion konemusiikin ohjelmasta tuttu DJ Terva. Tapahtuman järjestää konemusiikin kulttuuria edistävä joensuulainen Fiktio ry.

Pohjoiskarjalaisilla kehitysvammaisilla on vähän mahdollisuuksia käydä ulkona ja tanssimassa, sanoo Joensuun Kehitysvammaisten Tuki ry:n aktiivi Pieta Natunen. Isommissa kaupungeissa järjestetään säännöllisesti kehitysvammaisten aikuisten diskoiltoja, jotka ovat monelle yksi harvoista itsenäisyyden hetkistä arjessa.

”Pohjois-Karjalassa ei ole tällaisia säännöllisiä hengailu- tai discoiltoja juuri järjestetty. Kesän lopulla ovat Parafestit ja syksyllä hengellisen musiikin päivät. Yhdistys järjestää teatteriretken kerran vuodessa ja pikkujoulutanssiaiset. Discoilun tyyppistä hengailua ei siis ole juuri tarjolla. Superdiskossa nähdään, olisiko säännöllisille hengailuilloille tarvetta - näin sivusta seuraavana sanoisin, että kyllä on”, sanoo Natunen.

Superdisko reivien esite

Moni aikuinen kehitysvammainen ei halua käydä baareissa, koska he kohtaavat epäasiallista käytöstä erilaisuutensa takia. Humalainen baarikansa ei aina osaa ottaa kehitysvammaisten erityistarpeita huomioon. Osa kehitysvammaisista ovat kuitenkin sen verran toimintakykyisiä ja rohkeita, että he käyvät ulkona joko kavereiden tai tukihenkilön kanssa. Esimerkiksi Joensuussa on nuorten kehitysvammaisten porukka, joilla on tapana käydä yhdessä Ilosaarirockissa ja muissa tapahtumissa.
”Se riippuu kehitysvammaisen toimintakyvystä. Osa on sen verran omatoimisia ja aktiivisia, että kykenevät käymään keikoilla, konserteissa, elokuvissa ja festareilla. Jos heillä on samantasoisia kavereita, he menevät yhdessä, perheenjäsenen tai tukihenkilön kanssa”, Natunen sanoo.

Lavalla nu-jazzin ykkösnimi RinneRadio

Superdiskossa esiintyy MC KOO eli Kalle Havumäki: hän on 27-vuotias helsinkiläinen räppäri, joka on tehnyt musiikkia täydestä sydämestä yli kymmenen vuotta - sen lisäksi, että hän on kehitysvammainen. Hänen ensimmäinen levynsä "KOON MAAILMA" julkaistiin 2017 keväällä ja levyn hittisinglet "Kuuma Mimmi" ja "Kolamies" ovat keränneet jo lähes 600 tuhatta katselua YouTubessa.

“Erityisryhmille pitäisi olla enemmän tapahtumia. Vielä parempi olisi, jos ei tarvitsisi olla pelkästään erityisryhmille suunnattuja tapahtumia, vaan erityisryhmien edustajat ja ns. normaalit ihmiset voisivat käydä samoissa tapahtumissa”, MC Koo sanoo.

MC KOO esiintyy Superdiskossa yhdessä legendaarisen RinneRadion kanssa, joka on aikaisemmin tehnyt räppärille biittejä eli taustoja. Jazzia ja elektronista musiikkia yhdistelevää RinneRadiota ei ole ihan hetkeen nähty Pohjois-Karjalassa! Tapani Rinteen elokuvamaisessa musiikissa saksofoni sekoittuu teknoon, ambientiin, drumn’n’bassiin ja hiphopiin.

DJ Terva eli Jussi Tervahartiala on soittanut konemusiikkia ja erityisesti psytrancea jo lähes 20 vuoden ajan. Hän juontaa Bassoradion Back 2 Mad -ohjelmaa, jossa käsitellään Suomen psytrance-skeneä. DJ Tervalle kehitysvammaisten oikeudet ovat hyvin henkilökohtainen asia, sillä hänen on 3-vuotias poikansa on vaikeasti kehitysvammainen.

Superdiskoon maagisen tunnelman loihtii yksi Suomen tunnetuimmista videovisuaaliartisteista, VJ Indigo yhdessä Fiktio Dekon kanssa.

Tapahtumapaikka Riverside saa kiitosta esteettömyydestä

Tapahtumassa on vilkkuvia valoja. Tilaan on esteetön kulku ja musiikin äänentaso pidetään kohtuullisena.

Ravintola Riverside valikoitui tapahtumapaikaksi, koska se on testatusti esteetön ja sopiva paikka erityisryhmän tapahtumalle: Pohjois-Karjalan kehitysvammaiset kokoontuvat nimittäin Riversideen joka vuosi pikkujouluihin. Riverside saa kiitosta esteettömyydestään ja invavessoistaan sekä siitä, että sen edessä on tilaa takseille pysähtyä.

Tapahtumaa ovat tukemassa Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO, Kimmel sekä Alli Paasikiven Säätiö.
Fiktio ry pitää yllä elektronisen musiikin kulttuuria Pohjois-Karjalassa järjestämällä konemusatapahtumia ja tuomalla maakuntaan tanssimusiikin suurimpia kotimaisia nimiä. Vuonna 2000 perustetulla Fiktiolla on aikaisempaa kokemusta tapahtumien järjestämisestä erityisryhmille: kahdesti järjestetyt Ipanareivit ovat saaneet muksut tanssimaan uv-valoissa hohtavassa taikamaailmassa.

Lisätietoa:

Teija Maksimainen, Fiktio, teija.maksimainen(ät)gmail.com, 050 336 5759
Annika Martikainen, Fiktio, martikainen.annika(ät)gmail.com, 044 560 3277
Pieta Natunen, Joensuun Kehitysvammaisten Tuki, pieta.natunen(ät)hotmail.com, 044 2977799

Lisätietoa Superdiskosta löydät Facebookista