Taiteilijayhteistyö Katri Stenbergin ja Anna Vesalan välillä käynnistyy

Taidemaalari ja Kettukin pitkäaikainen taideohjaaja Katri Stenberg on saanut Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahaston vuoden työskentelyapurahan. Apuraha myönnettiin Katri Stenbergin omaan taiteelliseen työskentelyyn sekä erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden mentorointiin. Katri Stenbergin työparina Hämeenlinnan Taidekasarmeilla sijaitsevalla työhuoneella aloittaa taiteilija Anna Vesala.

Anna ja Katri

” Taiteilijana minua kiinnostaa rajapinnat ohjauksen, mentoroinnin ja kolleegoiden välillä,” Katri Stenberg pohtii.

Erityistaidetoiminnan alan näkökulmasta Katri Stenbergin ja Anna Vesalan kollegiaalinen työskentely on uraauurtavaa.

”Näen tämän merkittävänä avauksena, jolla on suurempi merkitys erityistaidetoiminnan rahoituksen kentässä. Mentoroinnin avulla erityistä tukea tarvitsevan taiteilijan on mahdollista kehittää omaa taiteilijuuttaan uudella tavalla. Myös mentori oppii vuoropuhelusta”, kertoo Kehitysvammaliiton kansalaisuusyksikön johtaja Susanna Hintsala.

Taiteen polut yhdenvertaisiksi

Viime vuosina erityistä tukea tarvitsevien taiteen tekijöiden taide on noussut Suomessa esiin uudella tavalla. Taideteoksia on esitelty merkittävien taidemuseoiden näyttelyissä ja taidekentän reunamilta on ponnahdettu yleisön tietoisuuteen ja suosioon. Kansainvälinen toiminta ja yhteistyö on lisääntynyt. Erityistaidetoiminnan kenttä on vahvistunut lisääntyneen erityisosaamisen myötä.

Anna Vesala on oman päiväkotityönsä ohella harrastanut kuvataidetta noin 12 vuoden ajan Kettukin taideryhmässä. Hänen töitään on ollut monissa yhteisnäyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla. Lisäksi hän on osallistunut erilaisiin taideprojekteihin ja toteuttanut muun muassa yhteisötaideteoksen Kankaantaan päiväkotiin Hämeenlinnassa. Anna Vesala jatkaa työtään päiväkodissa ja tekee Hattulan kunnan mahdollistamana yhden tuetuista työpäivistään  apurahakauden aikana Stenbergin työhuoneella Poltinahon Taidekasarmeilla.

Katri Stenberg tulee apurahakautensa aikana työskentelemään yhdessä kahden erityistä tukea tarvitsevan taiteilijan kanssa omalla työhuoneellaan. Hämeen rahaston apurahan turvin on mahdollista tuottaa havaintoja koko erityistaidetoiminnan kentälle pitkäjänteisestä kollegiaalisesta työskentelystä.

Kettukin yhtenä tavoitteena on löytää uusia mahdollisuuksia taiteen harrastamiseen, opiskeluun ja taiteelliseen työskentelyyn.

Lisätiedot: Katri Stenberg, p. 0405958886, katri.stenberg(ät)gmail.com, Päivi Lilja, toiminnanjohtaja, p. 044 0405107, paivi.lilja(ät)kettuki.fi

Erityistaidetoiminnan alaan kuuluu kehitysvammaisten, autismin kirjon henkilöiden sekä muiden erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taidetoiminta. Kansainvälisesti erityistaide lukeutuu outsider-taiteen kentälle.

Vuonna 2002 perustettu KETTUKI ry (Ent. Kehitysvammaisten taiteilijoiden tuki ry) toimii erityistaidetoiminnan kentän edunvalvojana ja erityistaidetoiminnan alan valtakunnallisena asiantuntijaverkostona.

Kettuki edustaa kaikkia erityistä tukea tarvitsevia taiteen tekijöitä Suomessa. Osallisuus taiteessa ja kulttuurissa on jokaisen oikeus.

Kettukin päämääränä on yhdenvertainen taide. www.kettuki.fi