Taiteilijoiden yhdenvertaisuutta vahvistava Vertaistaiteilijat-hanke palkittiin Kettukin Vuoden 2020 taideteko -palkinnolla

Kettukin vuoden taideteko-palkinnon sai vuonna 2020 Vertaistaiteilijat -hanke taidealan työvalmennuksen toimintamallin kehittämisestä erityistä tukea tarvitsevien yksittäisten taiteilijoiden ja taiteilijaryhmien sekä heidän taustaorganisaatioidensa tarpeisiin. Hanke on monipuolisesti edistänyt erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden työelämäosallisuutta ja työskentelymahdollisuuksia, ja tekee vaikuttamistyötä taiteilijajärjestöjen, taidehallinnon ja poliittisen päätöksenteon suuntaan. 

Vertaistaiteilijat -hankkeen tavoitteena on ollut kolmen toimintavuotensa aikana tuoda erityistä tukea tarvitsevat taiteilijat ja heidän tekemänsä taide paremmin tunnetuksi perinteisen taidemaailman, taide- ja kulttuurijärjestöjen ja hallinnon rakenteiden piirissä.

”Tällä hetkellä esittelemme toimijoille hankkeen tuloksia, muun muassa kehittämäämme taiteilijalähtöistä Taidealan työvalmennus -toimintamallia. Se on kehitetty tukemaan erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden toimintaa taidemaailmassa ja työelämässä. Taidealan työvalmennus toimii taidestudioiden rinnalla, yhteistyössä taiteilijan ja hänen ohjaajiensa kanssa.

Teimme myös käytännön kokeilun, joka jäi elämään: Muotokuvakioskista voi tilata taiteilijoilta muotokuvia. Niistä taiteilijat saavat ensimmäisiä työnäytteitä, joiden avulla voisi etsiä uusia työmahdollisuuksia. Muotokuvakioskissa on mukana viisi taiteilijaa, joista jokainen on saanut ainakin yhden tilauksen. Kioskin kautta on toteutettu mm. presidentti Tarja Halosen muotokuva Kulttuuria kaikille -palvelun tilauksesta. Teoksen maalasi taiteilija Juhani Rusanen. Taiteilija Linnea Mettälän tekstauksesta syntyi Helsingin kaupunginmuseon museokauppaan kokonainen joulun tuotesarja” kertoo hankkeen projektipäällikkö Katriina Rosavaara.

”Olemme järjestäneet erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden tapaamisia aluksi kokoontumalla yhteen, ja koronapandemian aikaan olemme jatkaneet tapaamisia netin kautta. Taiteilijat eri puolilta maata kokoontuvat verkostoitumaan, kehittämään omaa alaa ja viihtymään kollegojen seurassa” kertoo projektisuunnittelija Janette Aho.

Yhteistyökumppanien kanssa hanke on suunnitellut monia projekteja. Erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden valtakunnallisen matrikkelin ja selkokielisen Oppaan taiteilijalle sekä kuraattoritapaamiset on toteutettu yhteistyössä Kettuki ry:n kanssa. Muita yhteistyökumppaneita hankkeessa ovat Autismisäätiö, Kaarisilta ry,​ Kehitysvammaliitto, Kehitysvammatuki 57, ja​ Kulttuuria kaikille -palvelu. Hankkeen toteuttaja on Aula-työkotien kannatusyhdistys ry Helsingissä ja sen rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuella​.

Kettukin vuoden taideteko palkinto jaetaan tänä vuonna 15. kerran.

Taideteko-palkinto myönnetään vuosittain erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taidetta ja kulttuuria vahvasti edistäneelle taholle. Taideteko-palkinnon myöntää vuonna 2002 perustettu Kettuki ry, joka toimii erityistaidetoiminnan kentän edunvalvojana ja alan valtakunnallisena asiantuntijaverkostona. Kettuki edustaa kaikkia erityistä tukea tarvitsevia taiteen tekijöitä Suomessa. Osallisuus taiteessa ja kulttuurissa on jokaisen oikeus. Kettukin päämääränä on yhdenvertainen taide.

Lisätietoa saat painamalla tästä.