Tapahtuma: FASD - Lastensuojelun näkymättömät, 11.11.2019, Kansalaisinfo, Eduskunta

FASD – lastensuojelun näkymättömät

Maanantaina 11.11.2019 klo 10:30-12.00, Kansalaisinfo, Eduskunta

Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö on tällä hetkellä yksi merkittävimmistä kehitysvammaisuuden aiheuttajista länsimaissa. Joka vuosi Suomessa syntyy 600 – 3000 lasta, joita äidin alkoholinkäyttö on vaurioittanut pysyvästi. Vaikeimmin vammautuneet lapset ovat kehitysvammaisia.

Alkoholin aiheuttamien sikiövaurioiden laajaa kirjoa kuvaa FASD. Moni FASD-lapsi ja -nuori tarvitsee lastensuojelun tukea saadakseen riittävän turvallisen ja vakaan kasvuympäristön esimerkiksi sijaisperheessä. Kaikilla diagnoosin saaneilla ei välttämättä ole alkoholialtistukseen viittaavia ulkoisia piirteitä, mutta alkoholin aiheuttamat vauriot näkyvät vaikeuksina oppimisessa, sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja oman käyttäytymisen säätelyssä. Tämän vuoksi on tärkeää, että yhteiskunnan tukijärjestelmissä on riittävästi tietoa siitä, mikä on FASD. Lisäksi on tärkeää tietää, miten FASD -lapsia ja -nuoria sekä heidän perheitään voidaan parhaiten tukea.

Tapahtumassa asiasta keskustelemassa ovat nuori FASD-aikuinen, lastensuojelun työntekijä sekä Kehitysvammaliitto. Lisäksi tapahtumassa kuullaan kommenttipuheenvuorot kansanedustajilta. Tilaisuuden avaa kansanedustaja Eveliina Heinäluoma.

Ohjelma

klo 10.30 Tilaisuuden avaus kansanedustaja Eveliina Heinäluoma 

Klo 10.35 Näkymättömästä näkyväksi Kehitysvammaliiton asiantuntija Sari Somer

Klo 11.00 Vamma, josta ei saa puhua, lastensuojelun edustaja Anna Asikainen ja FASD-nuori 

Klo 11.20 Elämänpituinen matka –vammani ei katoa FASD-nuori  

Klo 11.30 Eduskuntaryhmien kommenttipuheenvuorot 

Klo 11.45 Keskustelua ja kysymyksiä 

Klo 11.55 Loppusanat ja haaste 

Tilaisuuden järjestää kansanedustaja Eveliina Heinäluoma yhdessä Kehitysvammaliiton kanssa. Tilaisuus on kaikille avoin eikä erillistä ilmoittautumista tarvita.
Lämpimästi tervetuloa.

Kansalaisinfon osoite: Arkadiankatu 3, sisäänkäynti Mannerheimintien puolelta

Lisätietoja tapahtumasta: Sari Somer, FASD asiantuntija, Kehitysvammaliitto
sari.somer(ät)kvl.fi, 044 906 3765

Tapahtuman mainoskuva, pelkistetty