Teemaviikko nostaa esille kehitysvammaisten ihmisten oikeuksia.

Kehitysvammaisten ihmisten teemaviikon 1. – 7.12.2018 aiheena on tänä vuonna oikeus osallisuuteen ja oikeus päättää itse.

Tempausten ja tapahtumien tavoitteena on, että kehitysvammaista ihmistä kuunnellaan ja hänen mielipiteensä vaikuttaa.

Kehitysvammaisten Tukiliiton paikallisyhdistykset, Me Itse -yhdistyksen paikalliset ryhmät ja muut toimijat viettävät valtakunnallista teemaviikkoa 1. – 7.12.2018. Kymmenet vapaaehtoiset järjestävät tempauksia yli 40 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Netissä löydymme tutulla tunnuksella #kohtaamut.

Tapahtumia ja tempauksia Inarista Imatralle, Lieksasta Poriin

Tänä vuonna joulukuun alussa monella paikkakunnalla puhutaan kehitysvammaisten ihmisten osallisuudesta ja itsenäisyydestä. Teemaviikon tunnus 2018 on "Itte saa päättää".  Kohtaa mut!

Tapahtumapaikkoja on huikeasti: Espoo, Haapavesi, Hamina, Helsinki, Huittinen, Hämeenlinna, Imatra, Inari, Joensuu, Jyväskylä, Järvenpää, Kaarina, Kajaani, Kauhajoki, Kalajoki, Kiukainen, Kristiinankaupunki, Kuhmo, Lapinlahti, Lieksa, Merikarvia, Mäntyharju, Oulainen, Oulu, Pielavesi, Pori, Posio, Pudasjärvi, Punkaharju, Riihimäki, Rovaniemi, Sastamala, Seinäjoki, Suonenjoki, Tampere, Tyrnävä, Ylikiiminki ja Varkaus.

"Kiireisin tapahtuma- ja tempauspäivä taitaa tänä vuonna maanantai 3. joulukuuta, silloin on muun muassa Tiedä oikeudet -koulutus Inarissa, jääkiekkojoukkue Jokipoikien tempaus Joensuussa sekä tietoiskuja ja joululauluja Tyrnävällä," suunnittelija Soilikki Alanne Tukiliitosta sanoo.

Oikeus päättää itse esimerkiksi kenen kanssa asuu

Teemaviikon slogan 2018 on "Itte saa päättää". Viikon aikana nostetaan esille kehitysvammaisten ihmisten osallisuutta ja itsenäisyyttä. Tavoitteena on, että kehitysvammaista ihmistä kuunnellaan ja hänen mielipiteensä vaikuttaa päätöksentekoon.

Viikon julkilausumassa kysytään aiheellisesti: "Miksi meitä vammaisia ihmisiä ei kuunnella riittävästi? Vaadimme, että meidät otetaan vakavasti. Tahdomme jakaa oikeaa tietoa kokemuksistamme muille. Tahdomme jakaa oikeaa tietoa päättäjille siitä, mitä palveluja ja tukea tarvitsemme."

Kehitysvammaisten Tukiliitto pitää valitettavana nykytilannetta, jossa kehitysvammaisten ihmisten omat toiveet ja tarpeet otetaan liian harvoin huomioon. Läheskään aina kehitysvammaiset ihmiset eivät saa käyttää oikeuttaan tehdä omaa elämäänsä koskevia päätöksiä ja valintoja.

Kehitysvammaisella ihmisellä tulee olla mahdollisuus olla osa omaa lähiyhteisöään ja käyttää samoja palveluita kuin muillakin ihmisillä. Hänen tulee esimerkiksi saada päättää itse, missä ja kenen kanssa asuu. Tähän Suomea velvoittaa myös YK:n vammaisten ihmisten oikeuksien sopimus.

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry vaatii, että kehitysvammaisten ihmisten tulee saada yksilöllisempää tukea. Päätöksenteon tueksi kehitysvammaisen ihmisen on saatava selkeää, saavutettavaa tietoa. Usein tarvitaan myös tukea päätösten ja valintojen tekemiseen. Muutos lähtee asenteiden muuttamisesta.

Tervetuloa tapahtumiin
Kehitysvammaisten viikon tapahtumia 1. – 7.12.2018 on koottu kotisivullemme. Tapahtumia on yli 40 paikkakunnalla eri puolilla Suomea.
Katso lisätiedot tapahtumista painamalla tätä linkkiä!

https://www.tukiliitto.fi/tukiliitto-ja-yhdistykset/tuemme-yhdistyksia/teemaviikko/teemaviikko-tapahtumat/

Teemaviikkoon limittyvät
Kansainvälinen vammaisten päivä 3.12.2018.
Vapaaehtoistoiminnan päivä 5.12.2018.

Lisätietoja tapahtumista:
Jaana Teräväinen, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry, 050 4656 282
jaana.teravainen(ät)tukiliitto.fi

Soilikki Alanne, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry, 040 4839 318
soilikki.alanne(ät)tukiliitto.fi

Lisätietoja kehitysvammaisten ihmisten osallisuudesta:
Kari Vuorenpää
Työelämän asiantuntija, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry, 050 3296 170
kari.vuorenpaa(ät)tukiliitto.fi

ja
Pia Mölsä
Suunnittelija, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry, 050 4656 283
pia.molsa(ät)tukiliitto.fi