Vammaisten työvalmennus Vantaalla täyttää 30 vuotta
Vammaisten työvalmennustoiminta alkoi Vantaalla vuonna 1994. Palvelun 30-vuotista taivalta juhlitaan keskiviikkona 13.3.2024 valmennustalo Luxissa.
Vammaisten työvalmennustoiminta käynnistyi Vantaan kaupungilla vuonna 1994 vammaisten avotyötoiminnan kehittämistarpeista. Toiminnasta haluttiin tehdä työelämälähtöisempää ja valmennukselle asetettiin tavoitteeksi asiakkaiden työllistyminen avoimille työmarkkinoille.
Vuosien saatossa vammaisten työvalmennustoiminnan valmentajien ja asiakkaiden määrä laajeni. Myös asiakkaiden onnistuneiden työllistymistarinoiden määrät nousivat palvelun laajentuessa ja kehittyessä. Vantaan kaupungin aikana merkittäviä kehitysaskelia palvelussa ovat olleet kohderyhmän laajentaminen kehitysvammaisista kaikkiin vammaispalvelujen asiakasryhmiin, työnantajayhteistyöhön keskittyminen sekä kaupungin palvelujen tukitoimien, kuten pyykkihuollon, toteuttaminen ostopalvelujen sijaan vammaisten työvalmennuksessa, täysin työehtosopimusten mukaisin palkoin.
Tällä hetkellä vammaisten työvalmennus on osa Vantaan ja Keravan hyvinvointialuetta ja se on jakautunut kahteen toimintoon. Työvalmennus Virtaamo tekee yritysyhteistyötä ja auttaa vammaisia henkilöitä löytämään työmahdollisuuksia avoimilta työmarkkinoilta. Työvalmennus Luotsaamo taas tuottaa tukipalveluita Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen muille toiminnoille vammaisten työvalmennuksessa.
Vammaisten työvalmennus on palkittu useasti tekemästään työstä, muun muassa vuoden 2023 Tärkeissä töissä -gaalassa. Vantaalla kehitysvammaisten työllisyysaste oli vuonna 2019 12,4%, kun muualla maassa tämä luku oli 2–3%. Vuonna 2023 183 työvalmennus Virtaamon asiakasta solmi joko uuden työsuhteen tai jatkoi edellisessä työsuhteessaan.