Veikko Halmetojalle Kettukin vuoden taideteko -palkinto

Kettukin vuoden taideteko-palkinnon saa vuonna 2018 galleristi, vapaa kuraattori ja kriitikko Veikko Halmetoja. Palkinto myönnetään Halmetojalle yhdenvertaisten mahdollisuuksien edistämisestä kuvataiteen kentällä.

Taideteko-palkinto myönnetään vuosittain erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taidetta ja kulttuuria vahvasti edistäneelle taholle.

Veikko Halmetoja on edistänyt omalla ennakkoluulottomalla toiminnallaan yhdenvertaisuutta taiteen kentällä.

Halmetoja on tunnettu kulttuurimaailman vaikuttaja ja hän on monissa yhteyksissä tuonut esiin erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden taidetta. Kesällä 2018 Halmetoja toimi kuraattorina Mäntän kuvataideviikoilla, jonne hän valitsi kolme erityistä tukea tarvitsevaa taiteilijaa; Paul Gustafssonin, Pasi Soukkalan ja Hanna Keynäksen. He ovat kaikki myös saaneet Kettukin vuoden taiteilija -tunnustuksen.

Aikaisemmin Halmetoja on nostanut esiin erityistä tukea tarvitsevia taiteilijoita kriitikkona ja toimittajana, galleristina ARTag Galleryssa sekä useissa kuratoimissaan ryhmänäyttelyissä kuten Pohjois-Suomen biennaalissa ja ITEpäisyys-näyttelyssä.

- Haluan tehdä töitä vastustaakseni kuvataiteen kentällä tapahtuvaa syrjintää. Nykytaiteen luonne on salliva ja rikas, olisi hienoa, jos myös nykytaideyhteisö olisi aiempaa sallivampi ja rikkaampi. Tämän eteen on tehtävä töitä, mutta se on työtä, joka palkitsee, sanoo Veikko Halmetoja kiittäessään Kettuki ry:tä tunnustuksesta.

Pasi Soukkala ja Veikko Halmetoja

Kuvassa Pasi Soukkala ja Veikko Halmetoja

Veikko Halmetoja (s. 1977) on helsinkiläisen ARTag Galleryn taiteellinen johtaja ja vapaa kuraattori, joka on työskennellyt kuvataidekriitikkona mm. Helsingin Sanomissa (2010-2015) Aamulehdessä (2002-2017). Hänen kuratoimansa Mäntän kuvataideviikkojen näyttely keräsi viime kesänä noin
15 000 kävijää.

Vuoden taideteko palkinto jaetaan tänä vuonna 13. kerran. Palkinnolla halutaan antaa tunnustusta erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taidetta ja kulttuuria edistäneille henkilöille tai tahoille. Halmetoja saa palkinnoksi Kettukin vuoden taiteilija 2018 Antero Laineen keramiikkaveistoksen.

Taideteko-palkinnon myöntää vuonna 2002 perustettu Kettuki ry, joka toimii erityistaidetoiminnan kentän edunvalvojana ja alan valtakunnallisena asiantuntijaverkostona. Kettuki edustaa kaikkia erityistä tukea tarvitsevia taiteen tekijöitä Suomessa. Osallisuus taiteessa ja kulttuurissa on jokaisen oikeus. Kettukin päämääränä on yhdenvertainen taide.

Lisätiedot ja kuvapyynnöt:
Veikko Halmetoja, kuraattori
0442153005 |veikko(ät)artaggallery.com

Lisätiedot:
Päivi Lilja, toiminnanjohtaja, Kettuki
044 0405 107 | paivi.lilja(ät)kettuki.fi