Kouluautodraamaa

Kehitysvammaisilla lapsilla on lasten kunnosta riippuen vaihteleva määrä aikuisia tukenaan luokassa, ip-kerhossa, harrastuksissa, sijaishoidossa. Esimerkiksi Uunon luokassa on viisi lasta ja opettaja ja 1-2 avustajaa. Kaikki ovat varmasti tarpeen ja mitoitukset mietitty tarkkaan.

On kuitenkin yksi paikka, kouluauto, missä yhteen tilaan laitetaan isokin joukko erikuntoisia lapsia, käytännössä ilman minkäänlaista valvontaa. Itse ainakin toivon hartaasti, että kuljettaja keskittyy liikenteeseen, eikä siihen mitä tapahtuu invataksin penkeillä.

Mutta kyllä sielläkin tapahtuu. Aggressioita, huutelua, raapimista, solvausta, kaikkea sitä mitä muualla valvovat aikuiset. Onneksi myös yllättävää hoivaa ja huolenpitoa. Kun pojallamme tulivat yhtenä päivänä kyyneleet silmään ja meinasi hermo pettää eräässä aggressiivisessa tilanteessa, oli toinen kehitysvammainen poika tilanteen tasalla, lohdutti, rauhoitteli ja piti kädestä.

Sitä kertomusta kuullessa tulivat äidilläkin kyyneleet silmiin.

Ja voi viattomuus, kuinka suuttumusta purettiin.

- Huomenna mää sanon, varmasti sanon, mää kyllä sanon sille, että ”närhenmunat”. Eikö se oo aika pahasti sanottu?

Kouluautodraamaa

Äidillä tulivat mieleen pahemmat sanat sillä kerralla, kun lapsi oli lähtenyt klo 15 koulusta taksiin ja vielä klo 16.30 ei poikaa näkynyt kotona. Kaupunki on pilkkonut kuljetukset niin palasiin, että oikeastaan kukaan ei ota selvää, mikä firma mitäkin kuljetusta hoitaa.

Noin kymmenes puhelu paljasti, että poika on kyydissä, mutta häntä kuljetetaan noin 10 kilometrin päässä olevan lähiön kautta kotiin.

Eilen kävi samoin. Kun soitin siihen numeroon, mikä koulusta on annettu, taksifirmasta vastattiin hyvin kuivasti, että he eivät hoida lapseni kuljetuksia. IP-kerhosta kerrottiin, että koulutaksiin lapsi on kyllä lähtenyt, mutta he eivät osaa kyllä numeroa antaa, eikä sanoa mihin taksiin.

”Johonkin autoon se laitettiin. Uuno on järkevä poika.”

No todellakin on!  Sitä en ole epäillyt hetkeäkään.

Normaalisti 12-vuotias lapsi kulkee koulukyytinsä pääasiassa omin päin. Kehitysvammainen lapsi ei usein pysty sitä tekemään, vaikka olisi kuinka hauska ja ”järkevä”. Vanhemmat eivät voi joka päivä hakea lasta, työt on tehtävä. On siis lain velvoittama kuljetuspalvelu.

Mahtaako olla röyhkeää haluta tietää, kuka kuljetuspalvelut järjestää? Liekö aivan mahdotonta toivoa, että lasta ei haukuttaisi tai lyötäisi matkalla? Uskaltaisiko sitä toivoa, että lapsen ei tarvitsisi pelätä koulutaksissakaan? Entä voiko varovaisesti toivoa, että alle 4 kilometrin matka ei kestäisi yli tuntia?

Taksinkuljettajat ovat yleensä erittäin ammattitaitoista sakkia. Ongelmat ovat muualla.

"Vammaispalvelulain 8 §:n mukaan kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle kohtuulliset kuljetuspalvelut niihin liittyvine saattajapalveluineen, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. Kuljetuspalvelu on keskeinen vaikeavammaisten omatoimista suoriutumista auttava palvelu. Koulunkäynti, työ ja harrastukset edellyttävät mahdollisuutta liikkua. Vammaispalvelulain mukaisilla kuljetuspalveluilla turvataan vaikeimmin vammaisille henkilöille kohtuulliset liikkumismahdollisuudet samoin kustannuksin kuin muille kansalaisille."

Kommentit

Otat tärkeän esille tärkeän asian, joka koskee kaikkia kuljetuspalveluita tarvitsevia.
No jo on järjestelyt! Vuosien mittaan on meillekin kertynyt kosolti vaihtelevia kokemuksia, mutta ne jäävät kauas kirjoittamastasi. Minun mielestäni Uunon matkat eivät täytä lain 'kohtuulliset kuljetuspalvelut' -kohtaa.
Meillä kyydittävä ei kykene näin hyvin kertomaan. Eri tilanteista hän kyllä kertoo, jos joku on lyönyt, näyttää raapimisjälkiä jne. Yhteen aikaan hän unissaan huusi 'ei kouluun, eikouluun' ja iltaisin ilmoitti seuraavasta päivästä, että on huomenna kipeä. Ennen hän oli (ja sittemmin on taas ollut) innokas koululainen. Oli varsin vaikea päästä jäljille, mistä kokemukset tulivat. Yhteistyö muiden vanhempien kanssa auttoi kokoamaan palapeliä ja asioihin saatiin muutoksia.
Minusta yksi perusasia on, että vanhempien tulee voida tietää tai saada yhteys lasta kuljettavaan tahoon. Mekään emme suoraan tiedä taksia, mutta on numero, mihin tulee ilmoittaa, jos autoa ei kuulu hakemaan (10 min. myöhässä) tai lasta ei kuulu ajallaan takaisin. Tämä toimi siinäkin tilanteessa, kun lapsemme oli harrastuksen paluussa mennyt väärään taksiin.

Toiveesi ovat minusta perusteltuja, voisi olla vaikka vaatimuksia. Eihän ketään saa lyödä, matkallakaan! Tiedän kuskeja, jotka pysäyttävät auton siinä tilanteessa (jos liikenteen kannalta on mahdollista). Vastaavasti kyyti pitää olla sellainen, ettei lapsen tarvitse pelätä, ei kohtelua, ei sitä meneekö auto oikeaan paikkaan tai haetaanko jne.
Matkaan kuluva aika kuulostaa myös kohtuuttomalta!

Toivottavasti saatte muutoksia aikaan! Tsemppiä teille!
Kiitos kommenteistanne ja kannustuksesta. Enpä tiedä kuumottavampaa kuin odottaa lasta koulusta, esim. 30 min. myöhässä eikä kukaan tunnu tietävän, missä hän on.
Hei
rakas uusi ystävä,
Kiitos päivästä, miten olet tänään yhdessä yrityksenne kanssa ja
teidän

koko perheeni? Nimeni on LAHJAKORTTI Ann, Kuitenkin, haluan todella

luoda todellinen suhde sinuun ja edes olla hyvä ystävä me
kuten sinä

ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen ritaannak2@gmail.com

uutta ystävää varten, jotta voin lähettää sinulle makeita kuvia ok im ei ole hyvä
lataa

  kuvani täällä syistä ok
ritaannak2@gmail.com

Lisää uusi kommentti