Niin paras tuutori

Elokuu vuosi sitten oli aika tuskainen. Takana oli yksi raskaimmista kesistä ikinä. Opiskelin Helsingissä kreikkaa ja lensin muutaman kuukauden edestakaisin Oulun ja Helsingin väliä. Kaikeksi huipuksi kesään sisältyi muutto, tyttären rippijuhlat ja sen kuuden viikon lomapätkän ajan jalkani oli kipsissä. Nilkka murtui muutossa.

Ja jos nyt ihan näin meidän kesken sanotaan: Se kreikka oli aivan kamalan vaikeaa.
Yhtenä päivänä makasin solukämppäni sängyllä voipuneena. Ei tästä taida mitään tulla. Silloin soi puhelin.
 
- Äiti, ne kynttilät?
- Täh, mitä?
- Siis jos synttärikakkuna on pino lättyjä, miten siihen laitetaan kynttilät?
 
Äiti-rievulla raksutti aika monta tovia ennenkuin aivoissa hahmottui, että kyse on Uuno-pojan kuuden kuukauden kuluttua olevien synttärien yksityiskohtaisista järjestelyistä.
Puhelun jälkeen nauratti aivan älyttömästi. Ja nauruhan rentouttaa. Saakutti, miehän ne kreikan taivutukset vielä opin. Sole poka mikhään!
 
ε ον ες ε (ν) ομεν ετε ον..
 
Muistan kerran, kun menin hakemaan Uunoa koulusta. Opettajan onnittelivat minua sydämensä pohjasta. Olin vähän hämmästynyt. Siis mistä?
 
- Uuno kertoi, että pääsit jatkoon!
 
Voi elämän kevät sitä lasta. Hän jännitti äidin tenttejä ja koska on samalla innokas TosiTV-mies, nappasi sieltä sopivat termit. Kun äiti tuli tentistä, Uuno yleensä kysyi: - Pääsitkö jatkoon?
Ja voi sitä halausta, kun vastaus oli myönteinen. - Jeeeeeeeeeeee! Äiti pääsi jatkoon.
Koulun aamupiirissä tapaus oli tietysti hartaudella jaettu.
 
Yhteen aikaan Uunoa halutti kamalasti pleikkaria tai Wii-peliä. Hänelle sanottiin, että sitten kun äiti on töissä, se voidaan ostaa. Kun poika oppi vähän kirjoittamaan, hän ryhtyi toimeen. Eräänä päivänä äti tuli kirkosta,  kodin ovessa luki isoin kirjaimin WII.
 
Olin opiskellut teologiaa yhden vuoden, kun saimme tämän shokinomaisen AGU-diagnoosin. Täytyy sanoa, että isku mahanpohjaan oli niin tuntuva, että Jumalan suuntaan lähti tiukka sarja kysymyksiä.
Miksi - jos minut työhösi tahdot - näin kovalla kädellä silitätä päätä? Miksi?Miksi?Miksi?
 
Mutta rakas tuutorini - joka itse ei missään vaiheessa ole ollut pienimmässäkään kriisisssä - osoitti, kuinka äitiä tarvitaan.
 
- Mää menen ehtoollispöytään vain jos äiti siunaa, hän ilmotti - ja pysyi päätöksessään.
 
Voitte uskoa sen tunteen, kun poíkalapsi ilmestyi alttarikaiteelle teologiharjoittelijaäidin siunattavaksi.
 
Ensimmäisenä dignoosin jälkeisenä syksynä 800 kilometrin ajomatkat tenttiin toimivat vättämättömänä surupenkkinä. Apukuljettajan paikalla oli pinkka virsilevyjä. Ne soivat. lujaa. Se harmitti, että insinöörit eivät vieläkään olleet keksineet asentaa ikkunanpyyhkijöitä myös auton sisäpuolelle.
 
Syksystä selvittiin.
 
Kaikista suurin rooli Uunolla tuutorina on ollut siinä, että vaikka äiti olisi kuinka ajatellut, että tämä tentti tai tämä graduhaastattelu on se elämää suurempi, Uuno on ollut toista mieltä. Nyt puhutaan siitä, millaiset sipsit hän saa perjantaina, nyt tehdään lista joulupukille tai...
 
-  Hei äiti, kuunnellaanko se Risto Räppääjän "On vaikeaa olla hyvä ihminen, niin vaikeaa."
 
Kun Uuno yhtenä aamuna kiukkuisena ilmoitti, että "Mun Jumala menee pilalle sussa!", sai sekin paljon ajatuksia teologiharjoittelua tekevässä äidissä liikkeelle. Kröhöm. "Mun Jumala menee pilalle sussa..."
 
Vakavasti ottaen: onhan sylissä aivan käsittämätön "kurssi" teologiaa, kun sylissä on Uuno.
 
Sylissä on Jumalan aika, joka on aina nyt. Sylissä on uudella syvyydellä tieto, että kaikki täällä on katoavaista. Sylissä on syvä tunne siitä, kuinka Jumala on sitoutunut erityisellä tavalla heihin, joiden elämän kulku näyttää meidän silmissämme mielettömyydeltä.
Sylissä on Jumalan kuva, kärsimys ja kapeneva tie.
Sylissä on rakkaus.
Ilo.
 
Kesällä olimme käymässä ruokakaupassa. Uuno juoksutti kassalle pussillisen ilmapalloja.
 
- Ei me tarvita nyt ilmapalloja, ei ole juhlia,
- Ostetaan valmiiksi!
- Mutta eihän meille ole tulossakaan juhlia.
- Ostetaan valmiiksi sitä varten, jos sää pääset papiksi!
 
Meillä on nyt ilmapallot valmiina, jos teologian maisteriksi valmistunut äiti pääsee joskus papiksi.
 
Jo tässä vaiheessa on jo syytä antaa kiitokset: Tuutori on ollut huippu! Kuva Spider-man ilmapallopussista 

POIKALAPSEN ELÄMÄÄ:

Äiti kärtyää isälle. Uuno tulee vanhempiensa luo heidän hääkuva kädessään ja neuvoo äitiä:
- Katso äiti tätä hymyä. Koita saada tämmönen olo.

Kommentit

Kiitos Aurora kertomuksestasi. Siunausta myös sinun ja perheväkesi syksyyn!
Kiitos elämänmakuisista kirjoituksistasi ja siitä,että jaat valloittavan Uunon elämää meille muille. Meilläkin kasvaa lapsi, jonka elämänpolku tulee olemaan normeista poikkeava. Ehkä tässä on oppinut vähän hetkessä elämistä, ja saanut vahvistusta sille, että Jumalalla on meitä jokaista varten oma suunnitelmansa eikä luomistyössä tapahdu virheitä, meitä on täällä joka lähtöön, ja jokaisella on oikeus elää ja olla omanlaisensa. Siunausta syksyyn=)
Hei Jaana. Kiitos palautteestasi. Sinä todella tiedät, mitä tuntoja AGU-lapsen vanhempi voi kantaa. Kaikkea hyvää myös teille!
Kampaajalla ollessani luin lehtijuttunne. Koskettavaa! Olen itse 17-v AGU-nuoren äiti ja juuri samanlaiset ajatukset olivat mielessäni kun vuonna 2000 saimme diagnoosin. Hienoa kun annoitte sairaudelle kasvot!
Kampaajani, joka tuntee nuoremmekin sanoi lukevansa jutun samantien. "Älä siten kovin vollota",sanoin lähtiessäni. Luulen, että hän itkee silmänsä punaisiksi...
Jaksamista teille arkitouhuihin!
Kiitos Pico. Tämä tuutori pitää jalat maassa!
Kiitos tästä jakamisesta! Siinä sain taas ajattelemisen aihetta ja piilo-opetusta näkökulman valintatilanteisiin - ihan meikäläisenkin arkeen, vaikkei just tuota diagnoosia kenelläkään lähipiirissä.

Huipputuutori sulla todellakin! Ja tuli niin tansanialainen olo, kun mietin noita ilmapalloja sun papiksivihkimisjuhlassasi!
Rohki hyät kirjotukset sulla. Mie vasta eilen löysin tämän bologin ja hääty lukea melkein yhelä kertaa. Ossaat sanottaa monenlaiset asiat ja tuntheet. Son poka rohki harvassa joka tuohon pystyy. Ja ONNEKSI olkhoon, ilmapallojen aika on tullu!
Hei
rakas uusi ystävä,
Kiitos päivästä, miten olet tänään yhdessä yrityksenne kanssa ja
teidän

koko perheeni? Nimeni on LAHJAKORTTI Ann, Kuitenkin, haluan todella

luoda todellinen suhde sinuun ja edes olla hyvä ystävä me
kuten sinä

ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen ritaannak2@gmail.com

uutta ystävää varten, jotta voin lähettää sinulle makeita kuvia ok im ei ole hyvä
lataa

  kuvani täällä syistä ok
ritaannak2@gmail.com
Mistä niitä saa

Lisää uusi kommentti