Positiivinen haastaja

Facebookissa seinä täyttyy yhä vaan ystävien elämään kertyneistä iloisista asioista. Positiivisuushaaste (ärsyttävä sana!) tuntui minusta alussa teennäiseltä kuin mikä - mutta olen kuin olenkin syttynyt sille.

Myös omaa päivää tulee mietittyä illalla sen kannalta, mikä pelitti, mikä ei. Blogiin tulee usein yltiöpositiivinen vire - jotenkin yrittää kirjoittaa itsensä ulos ahtaista tunnelmista - mutta yhä hyvin blogissa ajautuu myös turhinkin synkkiin fiilareihin.

Kehitysvammaisen lapsen kanssa molemmista ääripäistä voisi naputella kymmenen päivitystä päivässä Facebookiin, mutta eilen aloin ihan syvällisesti miettiä, mitkä kolme positiivista asiaa meidän elämässä elää kukkeasti Uunon ansiosta.

Säännöllinen elämä

Elämä Uunon kanssa on uskomattoman säännöllistä. Olipa kyse joulusta tai juhannuksesta, hektisestä työviikosta tai kesäloman viipyilevistä viikoista, meillä herätään noin 6.30 ja mennään nukkumaan 20.30. Joskus kyllästyn aivan kuoliaaksi siitä tasatahdista, millä päivät rullaavat eteenpäin, mutta useimmiten kiitän ja kiitän! Olen Uunon ansiosta tehokas aamuisin. Usein on pyhän saarna valmis, ennen kuin muut työpaikalla ovat kerenneet aamukahvia laittaa tippumaan. (Tasoituksena mainittakoon, että vireys laskee iltaa kohden ja minulle klo 15 alkavat kokoukset ovat jo täynnä haukotuksia.)

Tasainen elämäntahti on alkanut tuntua kivemmalta, mitä enemmän on ikää. Tietenkään me vanhemmat emme laita nukkumaan puoli yhdeksältä, mutta kun jompikumpi on Uunon vierellä (ja silittää!) joka ilta niin kauan, että lapsi nukahtaa, ilta rauhoittuu itselläkin. Ja usein se nukahtaja nukahtaa ennen poikaa. Aamulla klo 6.30 on aika kiva pompata pörräämään, jos on 10 tuntia unta takana.

Touhukas elämä

Joskus on - myönnän ja olen siitä valittanut usein - rasittavaa, kun joka illalle pitää keksiä jotakin tekemistä. Uunon aika ei kulu; hän ei juurikaan touhuille omatoimisesti. Ja jos me emme jaksa järjestää mitään, ilta menee tietokoneella ja tunnelmat ovat sellaiset kuin kellä tahansa netissä liikaa roikkuneella. Kireät!

On siis kerta kaikkiaan mietittävä, mikä on kullekin illalle se case, jonka avulla päivän saa luistamaan iltahetkeen saakka. (Uuno on siitä ihana ja harvinainen lapsi, että hän ihan ääneen nauraa aina, kun hänet peitellään nukkumaan.)

Joka tapauksessa Uunon kanssa koluamme ahkerasti lähiseudun virkistyspaikkoja. Oulussa on ihania paikkoja muun muassa Ainolanpuisto, Nallikarin ranta ja Koitelin koskien upea virkistysalue. Siellä meitä näkee taajaan. Lisäksi olemme vakioasiakkaita uimahallilla ja kirjastossa. Stockalla stalkkaamme toisinaan onko tuttuja tai pörräämme muuten vain Rotuaarilla.

Uunon ansiosta on tullut usein lähdettyä liikkeelle, vaikka sohva olisi vetänyt puoleensa. Tietenkään meidän molemman ei tarvitse olla aina mukana, mutta hauskinta se on ilman muuta kolmistaan.

Miten olisi pikkuhalaus?

Järjestimme seurakunnassa eräänlaisen jalkautumispäivän toukokuussa - eli kiertelimme lähiostareita ja baareja ja jututimme porukkaa. Oli muuten hieno päivä! Aamulla ehdotin työkavereilleni, että mitä jos halattaisiin kohtaamiamme ihmisiä. Ja halauspäivä siitä sitten tulikin. Tosi kiva päivä! Jälkeenpäin tajusin, että minusta on tullut äärimmäisen luonteva halaaja juuri Uunon ansiosta.

Uuno halaa tietysti illalla nukkumaan ryhtyessään (kikattaen!) mutta myös aina kun lähtee jonnekin - ja mikä parasta - ihan muuten vain. Uunolla on tavattoman herkät tuntosarvet ja hän aistii, jos joku on erityisesti halauksen tarpeessa. Uuno halaa paljon koiraa, sisaruksia ja meitä vanhempia. Halauksia saavat myös sukulaiset, ystävät ja naapurit. Kun olen Uunosta useamman päivän erossa, ikävöin häntä fyysisesti. Kaipaan kipeästi ja konkreettisesti Uunon lämmintä halausta.

On se semmonen poika Amma!

Uuno nauttii myös halatuksi tulemisesta. Tässä isonveljen kainalossa.

Uuno nauttii myös halatuksi tulemisesta. Tässä isonveljen kainalossa.

Kommentit

Kuulostaa niin tutulta ja näin luettuna sitä rupeaa itsekkin miettimään että näinhän se on, eikä niitä pikkuasioita välttämättä huomioi tai anna suurta painoarvoa ellei ole erossa lapsesta... :)
Kiitos hyvästä jutusta!
Ihana ja herättelevä juttu. Sitä vaan välillä kaiken keskellä unohtaa nuo positiiviset seikat.

Aurinkoisia päiviä Uunolle ja perheelle :)
Hei
rakas uusi ystävä,
Kiitos päivästä, miten olet tänään yhdessä yrityksenne kanssa ja
teidän

koko perheeni? Nimeni on LAHJAKORTTI Ann, Kuitenkin, haluan todella

luoda todellinen suhde sinuun ja edes olla hyvä ystävä me
kuten sinä

ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen ritaannak2@gmail.com

uutta ystävää varten, jotta voin lähettää sinulle makeita kuvia ok im ei ole hyvä
lataa

  kuvani täällä syistä ok
ritaannak2@gmail.com

Lisää uusi kommentti